Američki nastavnici i profesori uskoro dobijaju oružje?!

Naime, pobornici ove ideje smatraju da je to jedini način da se izbegne ponavljanje masakra u Njutaunu.

U Juti, jedinoj američkoj državi pored Kanzasa u kojoj je nošenje oružnja dozvoljeno u školama, oko 200 nastavnika i zaposlenih u školama učestvovalo je juče obuci za dobijanje dozvole za nošenje oružja koju je organizovao Savet Jute za streljačke sportove (UŠC), organizacija koja promoviše posedovanje oružja.

Inicijativa je privukla više od 400 osoba, ali je samo polovina njih mogla da učestvuje u poludnevnoj obuci, izjavio je za AFP predstavnik UŠC-a Bil Skot.

Time što bi bili naoružani, nastavnici bi bili "u mogućnosti da se suprotstave napadaču", ali bi i sama činjenica da kod sebe imaju oružje mogla da odvrati eventualne napadače, smatra on.

Ministar pravde Arizone predložio je juče da se nastavnicima, zaposlenima i direktorima škola dozvoli nošenje oružja.

"Predlažemo da svaka škola, ukoliko to želi, odredi direktora ili neku drugu osobu koja će proći obuku u rukovanju vatrenim oružjem i snalaženju u opasnim situacijama poput one u Njutaunu", objasnio je on.

Sličan predlog zakona predložen je prošle nedelje u Misuriju. Svi, međutim, ne podržavaju ovu ideju. U pismu upućenom direktorima javnih škola, demokratski guverner Misurija, Džej Nikson, usprotivio se jednoj takvoj meri.

"Nošenje napunjenog oružja u učionicama je loš pristup rešavanju ozbiljnog problema koji zahteva duboku analizu", istakao je on u svojoj poruci.
Njegov stav podržava i Den Gros, predsednik vodeće američke organizacije u borbi protiv nošenja oružja - "Brejdi kampejn to privent gan vajolens" (Brady Campaign To Prevent Gun Violence).

"To je ludost. To bi značilo da je jedini odgovor nasilju, još više nasilja", istakao je on. Prema pisanju Hafington posta, republikanski poslanici šest američkih država već su najavili da će u 2013. predložiti zakon koji bi dozvolio naoružavanje nastavnika i profesora.

Prema nedavno objavljenom istraživanju u listu "Ju es tudej", 58 odsto Amerikanaca izjasnilo se u prilog strožih zakona o prodaji oružja, što je drastično povećanje u odnosu na oktobar 2011. kada je taj trend podržavalo svega 43 odsto Amerikanaca.

(Tanjug)

oružjeprofesorsad