Madrid: Omiljena prestonica za svačiji džep

Glavni grad Španije - Madrid svake godine posećuju horde turista iz celog sveta a on im izlazi u susret brojnim povoljnostima i besplatnim aktivnostima, pa je tako dobio epitet omiljene prestonice za svačiji džep.

Zanimljive aranžmane za brojne svetske destinacije nađite na Mojodmor.rs!

Tačno u ponoć 31. decembra brojni Španci i njihovi gosti ispratiće staru i dočekaće 2013. godinu na trgu Puerta del Sol. Tradicija nalaže da dok kazaljke otkucavaju sa obližnjeg časovnika, treba pojesti po jedno zrno grožđa za što lepši svaki mesec u godini. Međutim, nije na odmet znati da je, upravo zbog takve tradicije, poslednjih decembarskih dana grožđe u Madridu jedna od najskupljih namirnica.

Ali ne brinite, čak iako izdvojite neplanirano mnogo novca za samo jedan grozd grožđa, Madrid će vas bogato nagraditi jer su u ovoj španskoj prestonici brojne aktivnosti besplate. Ovom prilikom izdvajamo samo neke od njih.

Magična pluća Madrida, veličanstvena zelena oaza u srcu grada, park El Retiro (pravo ime je Parque del Buen Retiro) predstavlja omiljeno odmaralište Madriđana. Osim veštačkog jezera u srcu parka, koje je često preplavljeno čamcima čije iznajmljivanje ipak košta, El Retiro nudi i nekoliko besplatnih poslastica za turiste, a Palasio de Kristal je jedna od njih. Stakleno zdanje često je dom umetničkim izložbama a ulaz je besplatan. Osim toga, El Retiro može da se pohvali je veličanstvenim vrtom ruža gde se nalaze rascvetane lepotice iz svih krajeva sveta.

Tragovi Fransiska Goje nalaze se svuda po Madridu, samo ih treba prepoznati. Međutim, ovo mesto, gde je slavni umetnik i sahranjen, jedino je mesto gde su njegova dela ostala u istom obliku kao i kada ih je naslikao. Zidovi ovog zdanja prekriveni su Gojinim freskama koje su toliko žive da se posetioci često pitaju nije li ih neko tokom godina „obnavljao“ i prepravljao.

Ukoliko ste ipak obožavalac klasičnih muzeja, vaša omiljena besplatna destinacija biće muzej Prado, ponos Madrida. Jednu od najvećih svetskih kolekcija umetničkih dela možete besplatno pogledati jer je ulaz u muzej besplatan svakog dana od 18h do 20h, tj tokom poslednja dva sata rada muzeja. Ovde možete videti remek dela Velaskeza, El Greka i ostalih evropskih genija, a pomenuti Goja ima svoje zasebno krilo. S obzirom na to koliko je kolekcija velika i značajna, možete je obilaziti više puta. Tako bi Prado mogao da postane vaša omiljena predvečernja „zabava“ za koju ne treba izdvajati novac već se samo prepustiti uživanju.

Na isti način možete posetiti i muzej savremene umetnosti „Reina Sofia“ koji je dom „Gernike“, jedne od Pikasovih najslavnijih slika. Posebne dana kada je ulaz besplatan organizuje i Kraljevska palata pa ne bi trebalo propustiti ni to veličanstveno zdanje koje osim kraljevskih tajni krije i brojna umetnička dela, bogate kolekcije instrumenata...

Izvor: B92/BBC

madridputovanjašpanija