Izbori u Češkoj: Istetovirani kandidat za predsednika računa na maštu mladih

U Češkoj se trenutno bije ozbiljna bitka za predsedničku poziciju, a kandidati su, kako to vidi ostatak sveta, vrlo interesantni.

Sudeći po istraživanju novine "Dnes" najviše šanse za pobedu na predsedničkim izborima u Češkoj 2013. ima Miloš Zeman, lider Češke socijaldemokratske partije, koji je bio premijer od 1998. do 2002. godine.

Među devet kandidata na predsedničkim izborima u Češkoj našao se i jedan princ. Naime, radi se o aktuelnom ministru spoljnih poslova Karelu Švarcenbergu, lideru partije "TOP 09", koji je 12. princ Švarcenberga. On je verovatno i predsednički kandidat za najdužim imenom na svetu. Njegovo puno ime glasi: Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg.

Međutim, ništa manje šanse nema po struci statističar Jan Fišer, takođe bivši premijer (2009-2010) i nekadašnji član Komunističke partije, a sada nezavisni kandidat. Kako se ističe u mnogim svetskim medijima postoji mogućnost da upravo Fišer bude prvi Jevrejin-predsednik jedne države van Izraela. Inače, Fišerov otac, takođe matematičar i statističar, preživeo je logor Aušvic, a kako mu je majka katolkinja, on, po pisanju medija, slavi i Božić, ali i odlazi u sinagogu.

Ali, verovatno najinteresantniji kandidat ikada viđen na nekim evropskim predsedničkim izborima je Vladimir Franc - umetnik i profesor koji ima tetovaže po celom licu i telu. On je poznat po svojim umerenim političkim stavovima zbog kojih, zajedno sa imidžom, računa na, kako kaže, "maštu mladih glasača".

Nakon amandmana na Ustav usvojenog u češkom parlamentu 2011. godine, ovi predsednički izbori će biti prvi direktni gde će volja građana odlučivati o budućem lideru.

Prvi krug izbora će biti održan 11. i 12. januara nakon čega će se znati ko ide u drugi krug planiran da se održi takođe u januaru.

češkajan fišerkarel švarcenbergmiloš zemanpredsednički izboripredsednikvladimir franc