Jedini Srbin koji je doktorirao na šljivovici napisao "Alkoholnu bibliju"

"'Alkoholna biblija' ima 1.460 strana, 1.215 fotografija u boji, teška je preko tri kile i jedina je takva knjiga u Evropi", kaže za "Danas" dr Ninoslav Nikićević.

Ime knjizi dali su oni koji su pročitali rukopis, a to jedinstveno štivo bi na tržištu trebalo da se pojavi na proleće. U njoj će biti precizno opisan proces proizvodnje svih jakih alkoholnih pića na svetu. Na stručan, ali popularan način.

"Tu su 'recepti' za konjak, armanjak, viski, votku, džin, tekilu, rum, metaksu, vinjak, lozovaču, šljivovicu, zatim rakije od koštičavog, jabučastog i jagodičastog voća... Postoje odeljci o pravljenju rakija od povrća, lubenice, dinje, kao i šumskih plodova... Tu su i brojne tehnološke zanimljivosti koje skupljam godinama, a saznajem ih od seoskih domaćina, proizvođača pa i studenata", objašnjava za "Danas" Nikićević.

Profesor smatra da je Srbija zaista u mogućnosti da "alkoholno porobi Evropu“.

"Mnogi naši ljudi hoće prečicom do kvaliteta, a to je nemoguće. Takvih je veoma mnogo u Srbiji. Oni izbegavaju da nešto nauče, često u rakiju dodaju rafinisani etanol od kukuruza, melase, šećerne repe, krompira, dodaju veštačke arome ili šećer. Sve se to kosi sa zakonom i sa moralnim načelima", objašnjava Nikićević.

On kaže da je "štos u tome što nijedan alkoholni proizvod nismo tehnološki zaštitili", prevashodno šljivovicu, ali i druge rakije poput dunjevače.

"Onda bi mi ostalim narodima prodavali licencu, kao što su Francuzi uradili za konjak, armanjak, kalvados, ili Meksikanci za tekilu. U svetu šljivovicu proizvode i Česi, Slovenci, Hrvati, Italijani... Svako proizvodi kako hoće", kaže Nikićević.

On sebe do življava kao misionara šljivovice, pa tu rakiju smatra pićem koje u foto-finišu pobeđuje francuski konjak i neke vrste škotskog malt viskija. 

(Danas)

Piti umereno i kvalitetno

"Naravno, ja sam veliki protivnik bolesti zavisnosti i smatram da je to jedan od najvećih poroka. Evo, ovim poslom se bavim, radim i kao profesionalni degustator, a da nikada u životu nisam bio pijan. Uhvatio me malo alkohol kad sam bio srednjoškolac, popio sam jedno šest-sedam litara piva u kratkom vremenskom periodu. I uhvatilo me jedanput ili dvaput od vina. Ali, u zadnjih dvadesetak godina ja se ne sećam da me i jedanput uhvatilo. Treba piti malo a kvalitetno. Oprezno sa jakim pićima", upozorava profesor Ninoslav Nikićević, piše "Danas".

knjigašljivovica