Kriminolog Zlatko Nikolić: Tadić i vrh DS zloupotrebili službeni položaj

Kriminolog Zlatko Nikolić ocenio je da je vrh DS u saradnji sa bivšim šefom BIA zloupotrebio položaj time što je operativne podatke o Šarićevom klanu i njihovim kontaktima arhivirao kako bi ih iskoristili za političke obračune.

- Tačno se znaju akteri, ministar policije to nije dobio, jer se radilo o njemu - znači da je predsednik države to imao, da je njegov koordinator službi bezbednosti Miki Rakić to imao i tadašnji direktor BIA-e Saša Vukadinović - rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, "jasna je hijerarhija: šef BIA dobija podatke, dostavlja ih koordinatoru službi bezbednosti. U to vreme, kada se dešavalo ovo što se sada otkriva, na vlasti su bili DS i SPS, a policiju je samo formalno vodio ministar Dačić, dok je drugi drugi koalicioni partner, DS, imao sve poluge vlasti", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se postavlja pitanje zašto su ti podaci prikrivani, ako je, bar deklarativno, prioritet DS bila borba protiv organizovanog kriminala:
- To znači da im tada nije bilo u interesu da padne vlada. Sada su taj isti politički "vruć krompir" za padanje vlade, sa istim ministrom o kome su znali, a ćutali, dali drugima. DS je odlučio da to ne ide u javnost tada, ali je nasnimljeno, narezano i arhivirano "za ne daj bože" ili ako bude potrebno - istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima "igru" je izgleda upropastio neuspeh Tadića na predsedničkim izborima.

- U svakom slučaju ovde su stranke izgleda mnogo važnije bile nego država, jer igrati se sa tim, sa organizovanim kriminalcima nije dobra igra - pogotovo što imamo još toga vezano za Šarićev klan, za sve što se dešavalo i tu ima dosta prljavog veša - kazao je Nikolić.

On pretpostavlja da je obelodanjivanje spornih podataka baš u ovom trenutku rezultat nečijeg straha.

On smatra da bi najbolje bilo da aktuelni premijer, pošto je, prema njegovom mišljenju, i on napravio brojne gafove, ne obavlja i posao ministra policije, već da se na to mesto dovede profesionalac.

- To bi trebalo da bude vanstranačka ličnost, koja bi bila neka vrsta tampona između koalicionih partnera i bezbednosnih službi. To je ono što bi bilo "jeftinije", a šteta je nepopravljiva - rekao je Nikolić.

On je podsetio da sam Dačić kaže da nije uspeo da obezbedi uvid i upliv u sve što se događalo, pa je dobijao filtrirane informacije, a posao ministra policije traži celog čoveka.

Na pitanje da li je operativne podatke mogao da prikriva neko na nižem nivou u bezbednosnom lancu, Nikolić kategorički odbija takvu mogućnost:

- Ne. Ovakvu vrstu materijala ne mogu prikriti niži nivoi. Oni mogu da odrade nešto svoje za svoj račun na nivou nekakvog načelnika neke službe, taj može da prolongira dojavu, ali, u svakom slučaju, on zna da je ovo vreme velikog brata, da se jednog dana sve zna, a da su posledice velike - ukazao je NIkolić.

Podsećajući na direktora FBI Edgara Huvera, kojega upravo zbog posedovanja raznih podataka američki predsednici nisu uspevali da smene, Nikolić je primetio da ovakve slučajeve nismo mi izmislili. On je dodao da takve igre postoje od kad postoji politika, one nisu nepoznata praksa, ali su veoma opasne s gledišta interesa države i brobe protiv organizovanog kriminala, posebno u okolnostima u kojima se Srbija nalazi:

- Zemlja grca u onom u šta su je uveli svi ti tajkuni i sve te političko-kriminalne sprege - zaključio je Nikolić.

On je uveren da ceo ovaj slučaj ipak neće biti na štetu aktuelne borbe protiv kriminala i korpucije.

Izvor: Tanjug

borba protiv korupcijeboris tadićdarko šarićdemokratska strankaivica dačićkorupcijaorganizovani kriminal