Lori Anderson

Usamljenost, tehnologija i mediji, bile su neke od tema koncerta Lori Anderson, kojim je otvoren ovogodišnji BELEF. „Žena budućnosti“, koja je svetsku slavu stekla hitom „Supermen“, provela je publiku u Domu sindikata kroz međuprostor realnog i imaginarnog, mita i stvarnosti,  kombinujući muziku i tekst.
Kako je nastalo sećanje, ko su danas autoriteti, kako se izboriti sa agresivnim reklamama i modernim tehnologijama, samo su neka od pitanja koja je pokrenula Lori Anderson, u modernoj tragediji pod nazivom „Songs and Stories“. Muzika je na trenutke zvučala kao najbolja klasika, ispresecana kratkim tehno setovima. Koncert je bio i omaž Nikoli Tesli, povodom 150 godina od rođenja velikog naučnka. Lori Anderson priznaje da je fascinirana Teslom, njegovim odnosom prema nauci i svetu, elektricitetu i energiji. Osnova nastupa, ipak je bio Aristofanov mit o pticama.
Na početku sveta postojale su samo ptice, nije bilo kopna, samo vazduh i milijarde ptica. Tu je bila i jedna mala ševa. Njoj je jednog dana umro otac. Ševa se zapitala šta učiniti sa telom pokojnika jer nije bilo kopna. Ševa je došla na originalnu ideju da svog oca pokopa u svojoj glavi. To je početak sećanja.
Muzika i priče Lori Anderson koja je, posle 15 godina, po drugi put nastupila u Beogradu, sigurno su jedan od događaja koji će ostati zabeležen u kulturnoj istoriji Beograda. Američka umetnica, koja ne voli televiziju i kamere i čiji cilj nije da bude rok zvezda ispraćena je ovacijama.