Proba nuklearne bombe u Severnoj Koreji - Savet bezbednosti najavio oštre mere

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez, saopštio je njegov portparol.

U saopštenju koje je potpisalo svih 15 članica najvišeg tela svetske organizacije ističe se da nuklearna proba koju je danas izvršio Pojongjang "predstavlja jasnu pretnju po međunarodni mir i bezednost".

Savet bezbednosti ističe da je u rezoluciji koju je jednoglasno usvojio prošlog meseca obećao da će preduzeti "ozbiljnu akciju" u slučaju nove nuklerane probe.

"U skladu sa ovim obećanjem i ozbiljnošću kršenja (rezolucije) članice Saveta bezbednosti će odmah početi da rade na donošenju odgovarajućih mera u okviru rezolucije Saveta bezbednosti," navedeno je u saopštenju za štampu, prenosi AP, javlja Tanjug.

Kina se snažno protivi najnovijoj severnokorejskoj nuklearnoj probi i apeluje na ovu zemlju da ne preduzima nikakve akcije koje bi pogoršale situaciju na Korejskom poluostrvu, objavljeno je danas u Pekingu.

"Kineski čvrst stav je da treba realizovati denuklearizaciju Korejskog poluostrva, sprečiti nuklearno širenje i održati mir i stabilnost Severoistočne Azije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "izuzetno provokativan potez", koji ugrožava regionalnu stabilnost.

On je istakao da nuklearni program Severne Koreje predstavlja opasnost za SAD, njihove saveznike i međunarodnu bezbednost, a da će Vašington i međunarodna zajednica nastaviti da preduzimaju korake zarad zaštite.

Severna Koreja saopštila je danas da je uspešno izvela treću nuklearnu probu, najjacu dosada a njena snaga od više od sedam kilotona izazvala je seizmičku aktivnost od 4,9 stepeni po Rihteru.

Savet bezbednosti je dosada posle svake probe usvajao rezolucije kojima se Pjongjang poziva da obustavi nuklerane probe.

Ovim povodom oglasio se i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić koji je na svom tviter nalogu rekao da u UN vlada velika napetost oko nuklearne probe Severne Koreje i najavio da popodne prima ministre Južne Koreje i Brazila.

Blic, Tanjug

atomska bombabarak obamanuklearna katastrofaseverna korejaunvuk jeremić