Mulj davi Palić

PALIĆ - Palićko jezero odumire zbog mulja koji se nataložio oko 70 santimetara, a na nekim mestima je i mnogo veći. Jezerska flora i fauna još vegetiraju, ali neizvesno je koliko će dugo da odolevaju pred nanosima mulja. Niko od zvaničnika u Subotici ne zna kada će početi spasavanje Palićkog jezera, koje je okosnica turizma. 

Inače, Dragan Miljković, direktor JP "Palić Ludaš", upozorava da se mulj nataložio do kritične tačke. 

- Sve je već poznato. Gradski prečistač ne radi i mulj se sliva u jezero. Od Instituta „Jaroslav Čarni“ naručen je projekt za izvlačenje mulja. Takođe, pravimo novi prečistač koji treba konačno da reši uticanje otpadnih voda u jezero. Ali, do tada mi moramo spasti jezero i to će Subotica učiniti - kaže Miljković. 

Podsetimo, Subotičani su 1972. odlučili da isuše Palićko jezero i da bagerima uklone talog sa njegovog dna. Pre toga jezerska flora i fauna sasvim su nestale. Posle posete Španiji i petogodišnjeg rada na izmuljavanju i postavljanju biološkog prečistača otpadnih voda, jezero je napunjeno. 

Tada su zvaničnici saopštili da je „Palić rešen za vek i vekova“, ali jezero Palić već tada je počelo tiho da umire. Novoizgrađeni prečistač otpadnih voda i u trenutku puštanja u pogon bio je preopterećen i nije mogao da primi sav otpad. O tome se ćutalo sve dok Palićko jezero nije došlo u katastrofalnu situaciju. 

Kako saznajemo, izvlačenje mulja koštaće od deset do dvadeset miliona evra, ali još nije dogovoreno da li će se očistiti isušivanjem ili će stručnjaci u vodu pustiti specijalne bakterije koje će razrediti i odstraniti mulj koji jezeru preti poput kataklizme. 

Palićko jezero će i ovog leta, sasvim sigurno, posetiocima omogućiti ugodno letovanje i kupanje, ali njegovo dno već je puno ostataka gradske kanalizacije.

Izvor Glas javnosti