Vlada Severne Koreje: Žene, birajte između ovih 18 frizura! (FOTO)

Kosa se prilagođava i odabiru odeće tako da žene koje odaberu tradicionalnu koreansku nošnju, uglavnom nose ravnu kosu, dok mlađe devojke sa dnevnom odećom mogu da izaberu neki malo opušteniji izgled.

Takođe postoji velika razlika između frizura koje imaju udate žene i onih koje imaju slobodne.

Udatim ženama se preporučuje strogo kratka kosa ili bob sa trajnim loknama, dok se neudatim dozvoljava da imaju malo opušteniji i razigraniji stil koji uključuje i šiške, pletenice ili čak trakei šnalice u kosi.

Nažalost ni muškarci ovo pravilo nije zaobišlo.

Severno korejska TV stanica je još 2005. godine pustila emisiju nazvanu “Ošišajmo se tako da odgovara socijalističkom stilu života” u kojoj je objašnjeno da muškarci moraju stalno imati kratko ošišan potiljak, zulufe i obe strane.

U okviru emisije je prikazana i skrivena kamera koja je išla po ulicama Pjongjanga i lovila “buntovnike” koji ne poštuju socijalistička pravila.

U emisiji je takođe bilo navedeno da se kosa mora skarćivati iz zdravstvenih razloga, sa bizarnim objašnjenjem da duga kosa “krade mozgu njegovu energiju”.

Muškarci u izboru imaju deset modela, propisana dužina je pet santimetara i moraju da se šišaju svakih petnaest dana. dok je starijima dozvoljeno da drže sedam santimetara.

Ali nada leži u prvoj dami Severne Koreje, Ri Sol koja je nepopuštajući obrascima, pokazala da je prava trendseterka pojavivši se u dvodelnom kompletu sa kosom zalizanom unazad, i tako dala šansu mladim generacijama da i one nešto promene.

(Izvor: 24sata)

frizureseverna korejažene