Direktor Fijata: Zaposlićemo još radnika ako bude povećana tražnja

Ako proizvedemo 110.000 automobila, prihod od izvoza će biti približno 1,2 milijarde evra
Pred proizvođačima automobila je, prema rečima Ferare, teška godina, jer su Italija, Španija, Grčka i Francuska u recesiji, a u poslednjem kvartalu i Nemačka beleži negativan rast BDP.

- Zbog toga smo planirali proizvodnju u rasponu od 110.000 do 180.000 automobila. Pratimo na svakih 15 dana kakva je situacija na tržištu i kakvi su trendovi. Mašine i oprema su tu i samo je potrebno zaposliti još radnika da bismo odgovorili na povećanje tražnje - kaže on u razgovoru za „Blic”.

Da li je moguće ostvariti izvoz od dve milijarde evra uprkos padu prodaje automobila u Evropi?

- Lično nisam nikad pominjao dve milijarde evra kao cilj. Prihod od izvoza je direktno povezan sa brojem proizvedenih automobila, a on zavisi od porudžbina koje dobijemo od dilera. Ako proizvedemo 110.000 automobila, prihod od izvoza će biti približno 1,2 milijarde evra, a ako proizvedemo 180.000, biće oko dve milijarde evra.

Gde će se prvo pojaviti novi model sa sedam sedišta?

- Kao i verzija sa pet sedišta, najpre će se pojaviti u Italiji i Srbiji, zatim na ostalim evropskim tržištima. Proizvodnja će početi do kraja maja, a još uvek nismo precizirali datum izlaska na tržište.

Neka država podrži popust

Kada bi mogli da zažive popusti za model 500L za domaće kupce, koje je najavio ministar Mlađan Dinkić? - Prosečna cena automobila koji se u Srbiji prodaje je oko 8.000 evra. U Srbiji je dosad prodato oko stotinu automobila 500L ili 0,01 odsto ukupnog plasmana, iako je cena oko 1.000 evra niža nego u Italiji. Ako država želi da podrži prisustvo ovog automobila na ulicama u Srbiji, to će biti njihova odluka.

Premijer Dačić je najavio da će razgovarati sa ruskim vlastima o bescarinskom uvozu „fijata“ u Rusiju. Šta bi to značilo za „Fijat“?

- Rusko tržište je slične veličine kao nemačko i jedno je od rastućih u svetu. Sa postojećom cenom “fijata 500L” i carinom oko 25 odsto taj automobil bi bio skup za rusko tržište, ali bez carine mogli bismo da prodamo između 10.000 i 20.000 automobila tamo ove godine. Međutim, na Vladi je da o tome pregovara.

Kad će biti obnovljena proizvodnja “punta“?

- Proizvodnja „punta“ će biti obnovljena, ali ne mogu da kažem kada tačno, jer je raspored za 2013. veoma zgusnut. U Srbiji po zakonu možemo da proizvodimo automobile s motorom evro 4do aprila 2014. Do tada će „punto“ biti na domaćem tržištu i prodavaće se bez subvencija države.

Mišljenje mnogih ekonomista jeste da je uprkos velikom doprinosu „Fijata“ srpskom izvozu neto efekat daleko manji, jer istovremeno raste i uvoz.

- Trenutno se 67 odsto delova proizvede u Srbiji, ali i kod onih 33 odsto koji se uvoze imamo dodatu vrednost koja se stvara u Srbiji.

Da li je srpska vlada ispunila sve obaveze prema “Fijatu” kako finansijske, tako i u kad je u pitanju infrastruktura?

- Ispunjene su skoro sve obaveze prema „Fijatu”, ostala su samo neka manja pitanja u vezi sa strujom, gasom i ekologijom.

Kada bi akcionari FAS-a, „Fijata“ i država Srbija mogli da podele profit?

- Rano je da govorimo o isplati dividendi jer nas očekuje još investicija. Ove godine će samo za izvoz američke verzije “fijata 500L” nivo investicija iznositi oko 200 miliona evra.

(Izvor: Blic)

antonio ?ezarefijat srbijanova radna mesta