Deset nezgodnih situacija koje ozbiljno ugrožavaju vaš brak

Ovo su deset najčešćih situacija koje su krive za takve epohalne svađe.

Gigantska svađa ni zbog čega
Postoje stvari oko kojih se parovi često svađaju, kao što su novac, deca ili seks, i takve svađe se reše za vrlo kratko vreme, ali ako lupate glavu oko gigantske svađe koja je iskrsla bez ikakvog posebnog razloga, niste sami.

"Brak je gromobran koji apsorbuje stres iz svakog izvora - prošlosti i sadašnjosti. Kada se stres nagomila, čak i najbolji parovi mogu da izgledaju kao najdisfunkcionalniji", objašnjava psihologin i autorka Herijet Lerner, dodajući da bilo šta može da se pretvori u epsku bitku, uključujući i beznačajne stvari tipa koji se nož koristi za seckanje povrća. Kako biste zaustavili ovaj stresan ciklus duboko udahnite i, pre nego što krenete da vrištite na partnera, razmislite o tome šta je pravi problem: nož ili nešto što se krije ispod površine. Ako ste vi ta osoba koja je uprskala situaciju i vaš odnos, zaboravite na ponos i izvinite se, objasnite partneru šta je to što vas stvarno muči pre nego što se to pretvori u još veći problem.

Finansijski problemi
Bez obzira verujete li da je novac koren sveg zla, ne možete poreći njegovu odgovornost za veliki deo problema u vezi. Još uvek aktuelna ekonomska kriza nikako ne pomaže situaciji, ali čak i u najboljim vremenima većina parova redovno se svađa oko novčanih problema.

Partnerova porodica kao trn u oku

Upoznate roditelje, roditelji se međusobno upoznaju, a venčanje je prošlo kao podmazano dok su obe strane porodice bile prisutne. Čak i ako ste prošli kroz sve to, još uvek niste gotovi. Lerner tvrdi da sa parovi i dalje sukobljavaju zbog detalja vezanih za porodične odnose, npr. koliko će često posećivati bake i dede ili kod čijih će roditelja ići na porodični ručak. Minimalizujte probleme i povećajte kvalitetno provođenje vremena tako što ćete postići dogovor s partnerom oko porodičnih pitanja. ***Nekoliko načina da bez reči mužu kažete "volim te"

Rane faze roditeljstva

Iako zbog svoje nove bebe možete da budete blaženo srećni, ovaj period prilagođavanja u kom se "trsite" kako biste pohvatali šta učiniti kada dete plače, kako ga treba presvući i kada nahraniti, zaista je težak period. Hronično vam fali kvalitetnog sna i uvek preispitujete sve što radite, ali i sve što vaš partner radi, a to itekako može da izazove neke škakljive situacije. Dobra vest je da ćete se konačno naspavati, ali tek kad sebi date vremena i organizujete svoje vreme te podelite odgovornost.

Kako deca odrastaju...
Jednom kad su vaša deca dovoljno odrasla da pričaju i sami sebe oblače, konačno se uz njihove možete početi brinuti i za svoje potrebe. Ali, sada dolazi još teži deo roditeljske odgovornosti: učenje deteta životnim mudrostima. S partnerom treba usuglasiti ono čemu ćete podučavati svoje dete, pa pronađite kompromis koji će pokrivati sve vaše životne vrednosti.

Seksualna suša
Bez obzira proživljavate li stres van bračne zajednice ili jednostavno više ne možete da pronađete iskru, mnoge dugogodišnje veze suočavaju se s problemom manjka učestalosti seksa, a obnavljanje intimnosti jedan je od najtežih zadataka. Bilo da se radi o problemima vezanim za stres, manjak sna, zdravstvenim problemima ili emocionalnom nezadovoljstvu, sam čin prepoznavanja problema u njegovom korenu najvažniji je korak u obnavljanju aktivnog seksualnog života. ***Znate li kako sve alkohol utiče na brak?

Donošenje velikih odluka
Bilo da se spremate da prihvatite neki veliki posao ili pokušavate da radite na novom detetu, par može da se suoči s problemima u donošenju velikih odluka. Čak i neke manje odluke, poput renoviranja stana, mogu biti veliki uzrok stresa. Uoči donošenja velikih odluka sastavite listu sa "za" i "protiv" stavkama koja će vam pomoći da objektivnije sagledate situaciju, pa o tome zajedno popričajte na miran način, bez tenzija. Što se manjih odluka tiče, i kod njih nastojte da postignete kompromis. Oko njih se nikako nemojte prepirati u javnosti, nego se jednostavno složite oko toga da se ne slažete i dogovorite se da ćete o čitavoj stvari raspraviti kad dođete kući.

Emocionalna brazda
Kao što se možete zasititi neprestanog jedenja jednog te istog jela, makar vam ono bilo najdraže, možete proći i kroz neprijani period svojevrsnog zasićenja i emocionalne udaljenosti od svog partnera. Kako godine prolaze, deca, posao i druge obaveze uzimaju sve više vašeg vremena, a dok ste uvereni da je vaša veza dovoljno jaka da to podnese, ali i ona pati.

Neočekivana tragedija
Do sada ste verovatno već naučili kako da se nosite sa svakodnevnim stresom, ali nažalost teško je izbeći stres koji se javlja zbog nepredviđenih tragedija, poput zavisnosti, afere, gubitka posla ili neke hronične bolesti. Možda vam je majka naglo preminula ili vam je suprugu utvrđen dijabetes. Nažalost, nema lakog rešenja kada su u pitanju ovakve stvari, a one će verovatno biti glavni uzrok vašeg stresa još neko vreme. To je frustrirajuće i zna da slomi srce, ali ključ opstanka u ovoj situaciji jeste da budete svesni da ste u dobrim rukama. Loši periodi s vremena na vreme sasvim su uobičajena stvar i nemojte ih shvatati previše ozbiljno ili previše lično, piše

Kriza srednjih godina

Niste spremni za starački dom, ali više niste ni na nivou dečije zaljubljenosti. Nostalgija za sladunjavim flertom s početka nove veze ili uzbuđenje oko novog posla nestaju s godinama. Kriza srednjih godina potpuno je uobičajena pojava, ali ona ne mora da uništi romantiku u vašoj vezi. Umesto toga, istražite lične strasti koje vam mogu pomoći u vraćanju uzbuđenja u vaš romantični odnos. Rešite se negativnosti ili ustaljene dinamike.

Izvor: Smedia

brakkriza u braku