Top 10 najlepših knjižara na svetu

Real life: Danas ti je jedan od onih dana kada misliš da ti baš ništa ne ide... ulaziš u knjižaru, malo da "ubiješ" vreme i za mamu (nikako za sebe) pogledaš „Ranjenog orla“ by Mir - Jam, jer joj se mnogo dopao Bosiljčić u ulozi Orla, kad baš u tom trenu na vrata ulazi ON, pogleda te, vidi literaturu koju gledaš okrene se i ode. Možda ne voli Bosiljčića...

Elem, poenta je da su knjižare mesta gde svašta lepo može da vam se dogodi i da je kupovina knjiga tek jedna od stvari. Osim sto knjige koje čitate otkrivaju mogo toga o vama otkrivaju mnogo i o državi u kojoj se nalaze. Zato knjižare treba uvrstiti u mapu obaveznih mesta koje treba obići u novom gradu.

Pogledajte kako najbolje svetske knjižare, oslikavaju duh i tradicju svoje zemlje i naroda: praktične Nemce, romatične Francuze, seksi Italijane..

1. "City Lights Books" San Francisko, USA
1. Jedna od najpopularnijih svetskih knjižara i sada 60 godina nakon otvaranja! Ovde su se nekada okupljale američke književne ikone počev od Džeka Keruaka, preko Alena Ginsberga. Mesto koje je bilo centar okupljnja američke književne elite i još uvek je u centru pažnje pulsirajuće kultrune scene San Franciska.

2. "Librería El Ateneo Grand Splendid", Buenos Aires, Argentina
Veličanstvena je. Nalazi u samom centru Buenos Ajresa u pozorištu koja datira iz davne 1920 godine. Zadržan je izgled raskošnog auditorijuma, u koji su samo dodate knjige.Tavanica je oslikana, a kada odaberete knjigu možete uz kafu uživati u nekoj od intimnih čitaonica.

3. "Livraria Lello", Porto, Portugal
Postoji preko jednog veka i pravi je dragulj među draguljima. Police se urađene u stilu neogotike a na panelima su iskleseni najveći portugalski književnici. Knjige su na engleskom i portugalskom a na spratu se nalazi mali kafe u kom možete uživati.

4. "Shakespeare & Company", Pariz , Francuska
Znate li gde su američki pesnici delili teorije i cigarete kada su putovali Evropom? Biblioteka "Šekspir i kompanija" nalazi se u latinskoj četvrti Pariza. U blizini je i katedrala Notr Dam. Džorž Vhitman, ekscentrični Amerikanac, zaljubljen u knjige, otvorio je prodavnicu knjiga 1951. godine i kada se bližio 100-toj godini života "predao je uzde" svojoj kćerci. Ovo je mesto sa haotičnim kreativnim duhom, gde možete napuniti svoj ranac knjigama u mekom povezu.

5. "Daunt Books", London, Engleska
San svakog ljubitelja knjiga. Nude veliki izbor knjiga koja opisuju putovanja od Stendforda pa nadalje: od biografija do fantastike. Galeriju su uređene u hrastovini sa poliranim podovima i gracioznim svetlarnicima koji stvaraju opuštenu i mirnu atmosferu.

6. „ Another Country“ Berlin, Nemačka
Više je od obične knjižare. Ovde možete kupiti knjigu, vratiti kad je pročitate i dobijate nazad novac koji ste dali, umanjeno za 1.5 evro. Pored 20.000 knjiga imaju, nude i filmske večeri i večere petkom. Praktični Nemci.

7. "The Bookworm", Peking, Kina
Nudi sve ono što i treba da ima dobra knjižara a to je mnogo više od prodaje knjiga. Ovo je jedna od retkih u kojoj možete kupitii naslove koji su zabranjeni u Kini. U ponudi imaju čak 16.000 hiljada naslova. Ovde se održavaju koncerti i književni festivali. Imaju vinski i viski bar.

8. "Selexyz Dominicanen", Masttriht Holandija.
Nalazi se u Dominikanskoj crkvi iz 13 veka , gde postoji odvojeni deo za ostavljanje bicikala. Prodajni prostor je smešten na 1200 kvadratnih metara. Stepeništem ili liftom dolazite do vrha trosprtane zgrade i na tom nivou može uživati u slikama. Ortal je zamenjen kafićem!

9. "Bookàbar", Rim, Italija
Sama pomisao na velike, seksi umetničke knjige nas navodi da svoj novac koji smo planirali da potrošimo za kafu ostavimo u ovoj knjižari. Čak i oni okoreli ljubitelji "kafe provoda" će se složiti da su dragocenosti ove knjižare neprocenjive. Enterije sveden i savremen. Na policma se nalaze gomile knjiga i DVD-ova . Izgleda kao dnevna soba asutronauta. U izdvojenom delu možete uživati u jelima koja su inspirisana temama u knjižari.

10. "Atlantis Books", Santorini, Grčka
Sada je vreme je kada se knjižare polako pretvaraju u on line knjižare i knjige lako možete čitati i preko interneta.Vlasnik Atlantis Books sanjao je jedan san: da otovori knjižaru na ostrvu Santorini u zgradi koja je okrenuta prema zalasku sunca! I njegov san se ostvario. Imaju kultne romane i knjige takvog kvaliteta kakav ne možete ni da zamislite!

Izvor: Lonelyplanet

knjigeknjižara