Petrović: Opozicija da ne odmaže dijalogu

"Ovo je jedan istorijski trenutak i mislim da bi bilo jako loše da taj posao sada ne završimo", rekao je Petrović novinarima tokom Konvencije "Zajedno za Srbiju" održane u Nišu.

Najavljujući skoro formiranje političke stranke "Zajedno za Srbiju", Petrović je rekao da ga ne bi iznenadilo da izbori budu na jesen, ali da je sada važno da se svi skoncentrišu na pitanje dijaloga koji država vodi sa Albancima na Kosovu.

Pre vlade Ivice Dačića država je bila podeljena oko toga šta je naš najvažniji državni cilj, sada je jasno da je to da treba da uđemo u EU, a to pitanje je preduslov da bi otvorili sledeće najvažnije pitanje - kako je Srbija uređena, kazao je Petrović.

"Dok je 126 poslanika u parlamentu iza vlade, ona će funkcionisati kao i sada", kazao je Petrović i obrazlažući politički program "Zajedno za Srbiju", koji je predstavljen na konvenciji, dodao da je njihov cilj " da od države koja je bila kočnica razvoja stvorimo državu koja će pomoći razvoj".

Narodni poslanik i predsednik niškog inicijativnog odbora "Zajedno za Srbiju" Boško Ristić najavio je da će u parlamentu pokrenuti inicijativu za usvajanje evropske Deklaracije o regionima kako bi u narednih 10 godina u Srbiji bio formiran srednji nivo vlasti.

Ristić je rekao da će "Zajedno za Srbiju" pokrenuti inicijativu za promenu Ustava i izbornog zakona kako bi i institucionalno bili stvoreni da svi delovi Srbije učestvuju u kreiranju državne politike.

(Izvor: B92)

dušan petrovićopozicijapregovori beograda i prištine