Samardžić: Srpska pozicija u dijalogu spuštena do dna

Samardžić je, novinarima u parlamentu, rekao da je to Dačićeva obaveza iz usvojene Rezolucije o Kosovu i da je potrebno da on izvesti parlament o dijalogu što pre, najkasnije do srede iduće sedmice.

On smatra da je srpska strana spustila pregovaračku poziciju "do samog dna", i da razgovara samo o četiri opštine na severu.

"To nije sadržaj platforme, ona govori o čitavom nizu nadležnosti za zajednicu srpskih opština i da se one moraju obavljati u zakonodavnom i izvršnom režimu. Očigledno je da o zakonodavstvu više niko ne razgovara. Naša vlada ide ispod platforme i ne zna na osnovu čega je toliko spustila lestvicu pregovora do samog dna"
, rekao je on.

Samardžić smatra da je dobro što juče nije došlo do definitivnog dogovora, ali da "nije dobro što je vlada do te mere spustila pregovaračku poziciju da, iako dobije ono što traži, to neće biti dovoljno sa stanovišta Ustava i legitimnih zahteva Srba sa Kosova".

On se nada da Srbija neće prihvatiti "sramne uslove" i da 2. aprila neće biti ništa od dogovora, i ocenjuje da je dobijanje datuma za početak pregovora sa EU "maglovit cilj", koji se neće desiti ni ako Srbija prihvati minimum minimuma.

(Izvor: Blic)

pozicijapregovori beograda i prištineslobodan samardžić