Kreveti i toaleti najveći problem u beogradskim bolnicama

Nedavno istraživanje Ministarstva zdravlja i Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazalo je da je ukusom i raznovrsnošću bolničke hrane zadovoljno oko 65 odsto pacijenata, količinom i temperaturom namirnica oko 70, načinom serviranja 78, a vremenom serviranja više od 80 odsto pacijenata, piše Politika.

Anketa u 16 zdravstvenih ustanova pokazala je da je bolničkim smeštajem zadovoljno oko 80 odsto ispitanika, kao i da su pacijenti najnezadovoljniji čistoćom toaleta, udobnošću kreveta i opremom sobe. Najviše ispitanika je zadovoljno temperaturom u sobama i čistoćom u njima.

Dužina čekanja, nepoštovanje zakazane satnice, gužve, nedovoljno vremena posvećenog pacijentu vodeći su uzroci nezadovoljstva bolesnika radom specijalističkih službi u bolnicama.

Cilj anketiranja, kaže dr Anđelija Nešković, rukovodilac istraživanja u bolnicama Gradskog zavoda za javno zdravlje, nije bio da se bolnice u Beogradu upoređuju, jer se tu nalazi veliki broj klinika koje se bave različitim oblastima medicine.

– Činjenica je da je u manjim bolnicama uvek veće zadovoljstvo pacijenata nego u većim, tako da nisu u ravnopravnom položaju. Bolnice se razlikuju i po veličini i nije isto zadovoljstvo tamo gde ima svega 40 kreveta i tamo gde ih je 3.000. Važno je da zaposleni u bolnicama vide primedbe pacijenata i da pokušavaju da isprave nedostatke – objasnila je dr Nešković.

Svaki peti pacijent nije u potpunosti zadovoljan vremenom koje mu je posvetio lekar, kao ni objašnjenjima o bolestima i lekovima koji su mu propisani, dok svaki četvrti pacijent nije u potpunosti razumeo objašnjenja o testovima kojima je podvrgnut. Specijalističkom službom, prema anketi, najmanje su zadovoljni pacijenti lošeg materijalnog položaja.

Imali smo zanimljive predloge pacijenata šta treba uraditi. Jedan bolesnik je rekao da mu smeta gužva u vreme posete rodbine, pa je predložio da se oko lifta u bolnici postave stolice i da se pokretni pacijenti tamo viđaju sa rođacima. Drugi je analizirao nameštaj u bolesničkim sobama i zaključio da bi kod lavaboa mogao da se napravi ormar gde bi mogle da se odlože stvari, napisavši i tačne dimenzije ormara. Neki pacijenti smatraju da kupatila nisu prilagođena za starije ljude, da nema držača za peškire ili sapune, ali su svesni da i oni sami to ponekad polome. Pokretnim pacijentima nedostaje prostor za dnevni boravak, gledanje televizije, čitanje ili televizor u sobi – dodala je dr Nešković.

Prosečna ocena za medicinske sestre – 4,59

U istraživanju koje je obuhvatilo 2.793 ljudi, građani su naveli da su u toku bolničkog prijema zadovoljni ljubaznošću osoblja, a manje čekanjem na šalteru, objašnjenjima zaposlenih vezanim za procedure prijema i vremenom čekanja do smeštaja u sobu.

Čak 96 odsto pacijenata je navelo da su zadovoljni radom medicinskih sestara u bolnicama. One su, prema njihovom mišljenju, ljubazne, profesionalne, požrtvovane, daju potrebna objašnjenja vezana za procedure, testove i tretmane i dostupne su u slučaju hitne potrebe, pa je prosečna ocena 4,59 (u prethodnoj godini je bila 4,56).

Pacijenti su navodili da su im medicinske sestre svojom brigom, pažnjom i osmesima davale nadu u ozdravljenje i da su im olakšale bolnički boravak. Primedba bolesnika jeste da nema dovoljno medicinskih sestara u bolnicama, a posebno u noćnoj smeni.

Zaposleni se žale na visinu zarade

I zaposleni u bolnicama su radili anketu. Oni se najviše žale na visinu zarade, ali i da nemaju dovoljno opreme za rad. Smatraju da bi im bilo mnogo lakše kada bi imali nove aparate, a izjavljivali su i da su preopterećeni poslom.

Politika

bolnicazdravstvo