NATO: Nećemo intervenisati u Siriji

"NATO nema nameru da vojno interveniše u Siriji", rekao je jedan zvaničnik Alijanse pošto je sirijski opozicioni lider Moaz al-Hatib na samitu Arapske lige, koji je ranije danas počeo u Dohi, pozvao SAD da se više angažuju na okončanju dvogodišnjih sukoba u Siriji.

Al-Hatib je rekao da je od američkog državnog sekretara Džona Kerija tražio da severne delove Sirije, koje pod kontrolom drže pobunjenici, odrane raketnim sistemom "patriot" od vazduhoplovnih snaga predsednika Bašara al-Asada, javio je Rojters.

Raketne baterije u Turskoj prošle godine su razmestile tri zemlje članice NATO - SAD, Nemačka i Holandija, kako bi se zaštitili turski gradovi od potencijalnih napada iz Sirije.

Sirijska opozicija danas je, na otvaranju samita Arapske lige u Dohi, preuzela mesto zvaničnog Damaska, kojem je članstvo u ovoj organizaciji suspendovano pre dve godine.

Katarski emir, koji snažno podržava inicijativu zapadnih i regionalnih sila da se Asad svrgne s vlasti, pozvao je Savet bezbednosti UN da zaustavi krvoproliće u Siriji i odgovorne izvede pred lice pravde.

Rat u Siriji podelio je svetske sile i paralisao delovanje u okviru Saveta bezbednosti, a do podela je doveo i u arapskom svetu, gde su Saudijska Arabija i Katar Asadovi najglasniji protivnici, dok se Irak, Alžir i Liban protive njegovom uklanjanju s vlasti.

(Izvor: B92)

natoratsadsirija