Kusturica nije iznenađen: Niko od Srba nije poželjan na Kosovu

"Dakle, njihov zahtev da me proglase "personom non grata" se prihvata. Pošto su sve Srbe već proglasili "personama non grata" i nakon što su nam srušili grobove i porušili naše spomenike, sad su nam zapravo rekli da ne treba ni da dolazimo. Ali to nije ništa novo", rekao je Kusturica.

Predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj traži da se Kusturica proglasi nepoželjnim, zbog najava da će snimiti film o trgovini organima na Kosovu.

On smatra da to predstavlja "nastavak anti-albanske propagande".
"Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice...Kusturicu ne možemo zvati umetnikom, jer je podržavao režim Slobodana Miloševića", rekao je Ćeljaj koji je nedavno imenovan za predsednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Upitan da prokomentariše zahtev, kako se navodi, takozvanog "udruženja filmskih umetnika Kosova" da bude proglašen nepoželjnim na Kosmetu zbog najava da će snimiti film o trgovini organima, Kusturica je istakao da je trgovina organima element koji se ne koristi u pregovorima Beograda i Prištine, iako predstavlja najbrutalniji izraz ovog veka.

"S toga je samo spominjanje te teme kod njih proizvelo ideju da i mene proglase "personom non grata"", rekao je Kusturica.

Kusturica je ranije najavio da će snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosmetu kao jednoj od najvećih tema ovog vijeka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba".

On je dodao da će film snimiti u naredne tri godine zato što je to veliki projekat i podrazumijeva velike pripreme i investicije.

Kusturica je rekao da bi film snimao u Rusiji, pošto je tamo već najavio jedan projekat a i svestan je, kako kaže, da mu ne bi bilo dozvoljeno da snima na Kosovu.

(Izvor: Kurir )

albanciemir kusturicakosovotrgovina organima