Slučaj Pahomije: Saslušani svedoci, na potezu tužilac

Načelnik Policijske uprave u Vranju Slađan Velinović izjavio je za ovaj list da su inspektori postupili po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva i saslušali nekoliko svedoka koji se pominju u iskazu N. I.

Posle provere navoda iz službene beleške Uprave kriminalističke policije, vranjska policija prosledila je tužilaštvu odgovarajući izveštaj o kojem načelnik Velinović nije želeo podrobnije da priča, piše "Blic".

Zastarela optužnica

Vladika Pahomije, (svetovno ime Tomislav Gačić), bio je i ranije optužen za seksualno zlostavljanje maloletnih budućih bogoslova.

Protiv njega je podignuta optužnica da je od 1999. do 2002. u prostorijama Eparhije vranjske počinio četiri takva krivična dela.

Zbog stalnog odlaganja ročišta i nedolaska vladike na suđenja, deo optužnice za dela počinjena 1999. i 2000. zastareo je 2006. godine, dok ga je u drugom delu sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Magacioner N. I. optužio je u ispovesti “Vranjskim novinama“ da ga je vladika Pahomije seksualno zlostavljao 2004, kada je imao 16 godina i kada je bio učenik Srednje bogoslovske škole. On je o ovome dao iskaz i leskovačkoj policiji, koja je predmet prosledila kolegama u Vranju.

U međuvremenu je Eparhija vranjska podnela krivičnu protiv N. I., jer je, kako tvrde, napravio manjak od 30.000 dinara u magacinu Vladičanskog dvora. Krivična prijava podneta je i protiv bivšeg starešine Crkve Svete Petke u Vranju. Obojicu crkvene vlasti sumnjiče za falsifikovanje službenih isprava, nesavesno poslovanje, pronevere...

"Vladika Pahomije podneo je prijavu protiv mene kako bi izbegao odgovornost i skrenuo pažnju sa svoje krivice. U magacinu radim od 2007. godine i do sada nikada nisam imao manjak. Krivičnu prijavu tumačim kao pokušaj vladike Pahomija da se ogradi od dela za koja sam ga prijavio", kaže N. I.

On u drugom delu ispovesti u “Vranjskim novinama” navodi da su ga ljudi iz Eparhije zvali da povuče iskaz i da se dogovori s vladikom pre nego što je izašao u javnost sa optužbama o seksualnom uznemiravanju.

"Došao je moj sveštenik i rekao mi da me vladika zove da se vidimo. Ja tih dana nisam bio kod kuće, pa je poruku ostavio mom bratu. Sveštenik je rekao da ne moram sa Pahomijem da se vidim u crkvi nego da možemo da odemo i u neki manastir da popričamo o svemu, i preneo mi poruku da manjak nije bitan", ispričao je N. I. "Vranjskim".

On je naveo da ga je sveštenik zvao kasnije telefonom, ali da je odbio poziv za sastanak. N. I. je ispričao da su ga kasnije zvali i blagajnik Eparhije i službenica koja je bila svedok vladikinih nasrtaja na njega.

Eparhija vranjska oglasila se i saopštenjem da je magacioner N. I. izmislio kako ga je navodno vladika Pahomije seksualno uznemiravao bezmalo devet godina da bi se osvetio za otkaz, jer više nije magacioner.

(Izvor: Blic - Veselin Pešić)

pahomijeseksualno zlostavljanjevladika pahomije