Američki ambasador: SAD zatvaraju predstavništva u Srbiji

- SAD analiziraju podršku Srbiji i da je primećeno da mnogo novca odlazi na skupe Amerikance i na iznajmljivanje skupih prostorija dok u isto vreme u Srbiji postoje mladi i talentovani ljudi koji mogu taj isti posao da rade - rekao je američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi i dodao da su "u skladu s tim doneli odluku da zatvore sve regionalne kancelarije da bi uštedeli novac za zakup i plate i da bi taj novac usmerili na razvoj malih i srednjih preduzeća (u Srbiji)".

- U ovom regionu smo već osnovali dva klastera - klaster proizvođača obuće u Vranju i klaster građevinskog materijala u Preševu kojima ćemo pomoći da se osamostale i postanu samoodrživi - kazao je Kirbi.

Kirbi je najavio da će u maju s premijerom Ivicom Dačićem otputovati u SAD i pokušati da privuku investitore.

- U maju ja i Ivica Dačić putujemo u SAD u pokušaju privlačenja američkih investitora u Srbiju, pa zašto ne bi oni koji su spremni da ulažu u Srbiju došli na jug Srbije - rekao je Kirbi u Bujanovac i naveo da Vlada Srbije treba više pažnje da posveti tom delu teritorije.

Američki ambasador je rekao da Srbija "treba bolje da se reklamira da bi strani investitori znali s čime raspolaže".

- Ovde imamo primer multietničkog društva koje u mnogim segmentima dobro funkcioniše, ali svet ne zna za to. Svet zna da je bio konflikt na Kosovu, ali ne zna da i u ovom delu ima mnogo građana Albanaca. Niko u SAD nema pojma da se u parlamentu Vojvodine govori šest jezika, a da širom Vojvodine možete pričati na 21 jeziku - kazao je Kirbi.

Izvor: Beta

američka ambasadamajkl kirbisad