Top pet najbizarnijih vrsta sireva

Casu marzu je sir napravljen od ovčijeg mleka i veoma je popularan na Sardiniji. U prevodu njegov naziv znači "truli sir", ali kolokvijalno ga svi zovu "sir sa larvama crva". Kroz njega bukvalno gamiže hiljade larvi, a lokalno stanovništvo tvrdi da je opasan samo kada crvi uginu. Pravi ljubitelji ovog sira larve ne uklanjaju dok jedu ovaj preskupi delikates.

Sir zlatni stilton je napravljen od pravog zlata. Kompanija "Clawson Stilton Gold" ovaj sir prodaje po ceni od 1.000 dolara za kilogram. Kako se šuška jedan šeik i jedna pop zvezda su već naručili svoj uzorak ovog retkog sira.

Sir Epoisses je ubedljivo najsmrdljiviji sir na svetu. Inače, ovaj sir koji je zabranjeno transportovati u francuskom javnom prevozu zbog prejakog mirisa, bio je omiljeni Napoleonov delikates. Napravljen je od sirovog kravljeg mleka i umočen je u posebnu vrstu rakije. Njegov miris podseća na miris amonijaka.

Milbenkäse je jedan od najneobičnijih nemačkih vrsta sireva. Ovaj sir nastaje kada tradicionalni kvark odleži među hiljadama grinja što jedan običan nemački sir pretvara u delikates o kome sanjaju bogati gurmani širom sveta. Ukus je karakteristično gorak, a proizvođači tvrde da svi koji jedu ovaj sir prestaju da budu alergični na grinje.

Vieux Lille nosi epitet najjačeg sira na svetu, a Britanci ga zovu još i "stari smrdljivac". Njegov opor miris često porede sa pokvarenim kiselim krastavcima, a u njegovom slanom ukusu uživaju mnogi spremni da se u potpunosti prepuste gastronomiji.

gastronomijahranasir