Japanci napravili "hvatač snova"

Iako je daleko od snimanja detalja snova, stručnjaci Kompjuterske neurohirurške laboratorije iz Kjota tvrde da je do sada "hvatač snova" u 60 posto slučajeva pogodio šta ljudi sanjaju.

Japanski naučnici počeli su snimanjem mozgova tri volontera dok spavaju u aparatu za magnetnu rezonancu. Na svakih 6-7 minuta volonteri su buđeni i morali su da opišu šta su sanjali. Ceo proces ponovljen je 200 puta, piše "Novi magazin".

Opisi snova su potom analizirani i podeljeni u 20 kategorija zavisno od glavnih tema kao što su muškarci, žene, alatke, knjige i automobili. Nakon toga su volonterima, koji su bili budni, prikazane fotografije zavisno od kategorije snova koje su imali, posle čega im je još jednom skeniran mozak.

U poslednjem delu eksperimenta, kompjuter je upotrebio "stečeno znanje", još jednim dekodiranjem skeniranih mozgova uspavanih volontera i u 60 posto slučajeva identifikovao o čemu sanjaju.

Neki neurohirurzi tvrde da su tokom studije volonteri bili u lakom snu tako da tehnički nisu spavali. Ali istraživači tvrde da bi istraživanje dubokog sna dalo slične rezultate.

Američki neurohirurg i stručnjak za snove Roberd Stikgold sa Harvardskog univerziteta kaže da smo daleko od pronalaska mašine koja će u potpunosti čitati snove, ali da je ipak ova studija “nevereovatna zbog detalja ali i njenog uspeha”.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo čitanje mozga na osnovu sadržaja snova pomoću kojeg ćemo u budućnosti moći da se setimo snova koje smo zaboravili.

(Izvor: Novi magazin)

japansnovi