Koštunica: Sporazum neprihvatljiv

Koštunica je naveo da je neophodno insitrati na novom formatu pregovarnja, odnosno na povratku dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

"Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen", ponovio je Koštunica.

On je ukazao da se stvari sa mrtve tačke mogu pokrenuti jedino ukoliko se pregovori vrate pod okrilje UN i tako ujedno spreči potpuno priznanje nezavisnosti Kosova.

"Sporazum treba odbaciti i težiti novom, koji će biti saglasan međunarodnom pravu pod okriljem UN", podvukao je Koštinica.

On je podsetio da je albanska strana sve vreme dijaloga insistirala i pozivala se na svoj ustav i svoje zakone, ocenivši da se i Srbija mora čvrsto pridržavati Ustava i pravnog sistema.

"Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN", zaključio je Koštunica.

Ivica Dačić informiše danas predstavnike parlamentarnih stranaka o dijalogu u Briselu. Premijer se sastao sa predstavnicima DS, LDP i DSS, na redu Dušan Petrović.

Izvor: Tanjug/B92

vojislav koštunica