Podignuta optužnica protiv Dulića

Optužnica se odnosi i na Zorana Drobnjaka i Nebojšu Janjića.

Tužilaštvo je postupilo po naredbi Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu protiv okrivljenih Dulića, Drobnjaka i Janjića, završilo istragu i danas podiglo optužnicu kojom se okrivljenima stavlja na teret izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika.

Demokratska stranka saopštila je da je protiv bivšeg ministra Olivera Dulića danas podignuta optužnica za krivično delo koje ne postoji nigde u Evropi jer, kako navodi, otvara mogućnost za političke zloupotrebe.
"Ideja da se političkim progonima sakrije činjenica da je Vlada nesposobna i nestručna da reši makar jedan problem u ovoj zemlji, da se u Srbiji sve lošije živi i da je vlast loše pregovarala o Kosovu i Metohiji, nije uspela ni devedesetih godina, a neće uspeti ni sada", navodi ta stranka, prenosi Tanjug.
DS u saopštenju ističe da je Evropska komisija od Srbije zahtevala da ukine ovo krivično delo "jer pruža previše prostora izvršnoj vlasti za hapšenja i obračune sa politički nepodobnima". Ta stranka postavlja pitanje ministru pravde koliko je ljudi u Srbiji trenutno optuženo za ovo krivično delo i poziva ga da odgovori da li je ikada ijedna strana zemlja odobrila ekstradiciju po ovom osnovu.

Nakon sprovedenog ekonomsko–finansijskog veštačenja, ispitivanja svedoka koje je naložio sud svojom naredbom, kao i svedoka za koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal našlo da je celishodno, saslušanja predstavnika oštećenih javnih preduzeća, pribavljanja opštih i pojedinačnih akata koja su regulisala ovlašćenja okrivljenih i prevođenja pisanih dokaza čije izvođenje je predloženo, Tužilaštvo za organizovani kriminal nalazi da je potvrđena sumnja da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret.

Tužilaštvo je odbilo predloge odbrane da se u toku istrage ponovo sasluša Nebojša Janjić i da se preduzmu još neke istražne radnje, jer nalazi da su do sada prikupljeni dokazi potvrdili sumnju da su okrivljeni izvršili dela koja im se stavljaju na teret.

Advokat bivšeg ministra zaštite životne sredine Olivera Dulića tvrdi da on i njegov klijent nisu obavešteni da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Dulića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Dulić kaže da nije obavešten

Dulićev advokat Miloš Paligorić je agenciji Beta rekao da je tom odlukom Tužilaštvo povredilo pravo na odbranu jer su branioci podneli predloge za dopunu istrage.

Paligorić je kazao da nije obavešten da je podignuta optužnica protiv Dulića, već da je obavešten da je završena istraga i da je predložio da se istraga dopuni.

Drugi branioci su juče podneli svoje predloge vezano za istragu o kojima je tužilaštvo trebalo da donese odluku, pa su podizanjem optužnice povredili pravo na odbranu, naveo je advokat.

Dulić je Beti rekao da nije obavešten o podizanju optužnice protiv njega.

Dulić i slučaj "Nuba invest"

Oliver Dulić je početkom oktobra prošle godine saslušan zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja u slučaju dodeljivanja dozvola firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova.

Saslušanju je prethodila odluka Skupštine Srbije koja je Duliću skinula poslanički imunitet koji ga je do tada štitio od krivičnog gonjenja

Protiv Dulića je polovinom oktobra najpre podignut optužni predlog, ali je tužilaštvo posle proširenja istrage došlo do novih dokaza na osnovu kojih je dve sedmice kasnije podiglo optužnicu koja ga zajedno sa Janjićem i Drobnjakom tereti za teži oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja za koji je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Specijalni sud u Beogradu je međutim početkom decembra vratio je na tuzilaštvu optužnicu na doradu i naložio mu da se u okviru dopune istrage obavi ekonomsko finansijsko veštačenje radi utvrđivanja visine imovinske koristi i da se na srpski prevedu dokazi iz Slovenije.

Takođe je naloženo da se pribave akti koji regulišu ovlašćenja Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika ministarstvu Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Dulić i ostali se terete da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru "Nuba invest" omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP Putevi Srbije i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije tužilac Miljko Radisavljević.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.

(Izvor: B92, Beta)

nuba investoliver dulićoptužnica