Sukob sa Severnom Korejom sve izvesniji: Japan rasporedio raketni sistem

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera rekao je da će rakete biti postavljene u dve vojne baze na Okinavi što pre moguće tokom ovog meseca.

Do sada je japansko ministarstvo odbrane planiralo da na ostrvu trajno postavi ove rakete do marta 2015. ali je odlučeno da se realizacija plana ubrza da bi se zaštitili život i imovina stanovništva od balističkih raketa, rekao je Onodera.

On je ovo objavio u jeku napetosti u regionu oko Severne Koreje koja je zapretila svojim neprijateljima "termonuklearnim ratom" i mogla bi narednih dana da sprovede jednu ili više proba raketa srednjeg dometa, prema saznanjima južnokorejskih obaveštajnih službi.

Dve rakete "Musudan" prebačene su na istočnu obalu Severne Koreje, na obalu Japanskog mora, navodi Seul. Ova raketa teoretski ima domet od 3.000 kilometara, što znači da može da pogodi Južnu Koreju i Japan. Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, i da pogodi američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Severna Koreja bi mogla da ispali jednu ili više raketa do 15. aprila, dana rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine.

Japanski ministar je rekao da je "nepredvidljivo" kada će Pjongjang rešiti da ispali ove rakete, ali je dodao da će Japan ostati u stanju pripravnosti da bi mogao da reaguje u svakom trenutku.

Ranije ove nedelje Onodera je zvanično odobrio japanskim vojnim snagama da unište svaku severnokorejsku raketu koja bi ugrozila japansku teritoriju.

Rakete "patriot" postavljene su u centar Tokija i oko glavnog grada, a razarači opremljeni radarskim sistemom "edžis" i opremom za presretanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Pjongjang: Japan mora da se opameti

Severna Koreja upozorila je danas Japan da rizikuje nuklearu odmazdu ukoliko se na bilo kakav način umeša u sukob koji može da izbije na Korejskom poluostrvu.

Osuđujući "provokativna" japanska saopštenja da će presresti raketu za koju se očekuje da bi mogla da lansira Severna Koreja, državna agencija KCNA je objavila da bi zbog takve intervencije Tokio mogao biti "progutan u nuklearnom plamenu".

- Japan je uvek pod budnim okom naše revolucionarne vojske i ako učini i najmanji potez, iskra rata će prvo dotaći Japan - objavila je KCNA u komentaru.

Agencija je upozorila da "Japan mora da se opameti i ponaša ispravno".

Analitičari smatraju da je malo verovatno da će Severna Koreja namerno ciljati Japan, i ocenjuju da su mere zaštite koje Japan preduzima uglavnom da bi bili spremni za slučaj da neuspešnog lansiranja severnokorejske probne rakete i mogućnost da zbog tehničkog problema ona greškom padne na teritoriju Japana.

Izvor: Tanjug, Beta via B92

japanraketaraketni napadseverna koreja