Rudare: I dalje dežurstva zbog ROSU

Srbi strahuju da bi jedinice ROSU policije mogle ponovo da upadnu na sever Kosova kao 2011. godine.

Kako su dopisniku Tanjuga rekli Srbi koji u Rudaru dežuraju pored puta, oni će ovaj magistralni put nadzirati 24 sata. Na ovom putu na oko dva kilometra od mesta gde dežuraju Srbi, dežuraju i vojnici Kfora koji od ranije tu imaju statični punkt.

Situacija na severu Kosova je mirna, a ovih dana je učestalo nadletanje helikoptera Kfora i Euleksa.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je "pojačana budnost građana" na putu Priština-Raška u naselju Rudare zbog "retorike otvorenih pretnji" iz Prištine koje ukazuju na namere nasilnog zauzimanja severnog Kosova.

"Ne postavljanje barikada, već vidljiva prisutnost građana sa ciljem da osmatraju i da na svaku najavu ulaska specijalnih jedinica Rosu, koje nemaju šta da traže ovde, kako bi se na vreme reagovalo", rekao je Milović.

Milović je istakao da će se neometano kretati Kfor, Euleks i svi ostali predstavnici međunarodne zajednice koji su na Kosovu po Rezoluciji 1244.

Milović je dodao da su Opštinsko veće i Krizni štab, koji su odlučili da "pojačaju budnost građana", gotovo svakodnevno u kontaktu sa Kforom.

"Sinoć su bili u Rudaru, obavešteni su da građani ono što stiže iz Prištine doživljavaju kao pretnju i zbog toga su na danonoćnim dežurstvima", rekao je Milović.

(Izvor: B92, Beta, Tanjug)

kosovo i metohijarosurudare