U Briselu sutra nova runda pregovora BG i PR

Tanjug navodi da će visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton najveriovatnij prisustvovati tom sastanku.

Ešton je na mini balkanskoj turenji, juče je bila u Podgorici, a danas je u Skoplju i Tirani. Za sada je izvesno da će na pregovorima biti premijer Dačić, ali se još ne zna da li u Brisel ide i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde u zastoju, ali su obe strane u medjuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovor i približavanje stavova.

Čak su i poruke zvaničnika sve tri strane išle u pravcu daljeg dijaloga, jer je rešenje kosovskog problema apsolunto u interesu i Beograda i Prištine i Brisela.

Objavljujući ranije danas da će u Briselu sutra biti održana još jedna pregovaračka runda, kosovska ministarka za evropske integracije Fljora Čitaku saopštila je - "nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena".

Delegacije Srbije i Kosova sastaće se ponovo sutra u Briselu, objavila je Čitaku na društvenoj mreži Tviter. Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena, navela je Čitaku.

"Na insistiranje međunarodne zajednice srpski pregovarači doći će sa konkretnim predlozima", navodi za Blic visoki zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.

Prema istom izvoru, uslov srpske strane je da se iz sporazuma izbaci deo prema kojem se Južna Mitrovica pripaja severu Kosova i relane su šanse da to toga dođe.

S druge strane, evropski komesat za proširenje Štefan File danas u 16 časova podnosi izveštaj Evropskoj komisiji o napretku Srbije u evrointegracijama.

"Dan D" za evropski put Srbije, kako je ovaj 16. april više puta nazvan, po svemu sudeći neće biti epohalan, jer su sve naznake da Srbija neće dobiti preporuku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, koja je bila vezana upravo za postisanje dogovora sa Prištinom.

Na osnovu Fileovog izveštaja Savet ministara EU 22. aprila trebalo bi da oceni napredak Srbije. Pojedini mediji su objavili da su detalji tog dokumenta "razrađivani do poslednjeg trenutka".

Kako pišu Novosti, u izveštaju evropskog komesara Srbija će načelno biti pohvaljena za dosadašnji napredak u dijalogu sa Prištinom i sprovedene reforme, ali neće biti preporučen početak pregovora za članstvo u EU. Dokument će, pišu još Novosti, biti znatno kraći od redovnog, godišnjeg izveštaja o napretku koji se publikuje svakog oktobra.

File će, prema saznanjima Novosti, odati priznanje vlastima Srbije na posvećenosti u reformskom procesu i nastavku evropskih integracija, pa čak i u dijalogu. Ipak, uz zaključak da je izostao sporazum s Prištinom, pitanje datuma prebaciće se na neke sledeće izveštaje, „čim ključni uslov o vidljivoj i održivoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bude ispunjen“.

(Izvor: B92)

briseldijalog beograda i prištineevrointegracijehašim tačiivica dačićketrin eštonpregovori beograda i prištineštefan file