RE-ARHITEKTURA: Kako održati gradove?

Francuski institut u Srbiji se sa zadovoljstvom uključuje u 8. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i prikazuje izložbu Re-Arhitektura Paviljona Arsenala iz Pariza, koja je nastavak ciklusa predavanja „Naši gradovi sutra“, organizovanih tokom 2012. godine.
Izložena u Paviljonu Arsenala avgusta 2012. godine, izložba „Re-arhitektura“ predstavlja petnaest mladih evropskih agencija koje se bave preuređenjem današnjih metropola.

Svojim originalnim pristupom, mladi arhitekti, u saradnji sa umetnicima, sociolozima i drugim stručnjacima, menjaju grad u želji da unaprede život u njemu. U gradovima poput Amsterdama, Berlina, Brisela, Londona, Madrida, Pariza ili Roterdama, ovi mladi ljudi svojim radom iskazuju kritički stav prema postojećem.

Svaka od ovih 15 agencija će u okviru izložbe biti predstavljena sa po dva originalna projekta. Radi se o mikro-intervencijama ili urbanističkim strategijama u kojima novi projekti pretvaraju neiskorićene prostore u prilike, a zapuštene prostore posmatraju optimistički. Ovi projekti oplemenjuju prostore u vreme kada je najveći evropski izazov rekonstrukcija gradova a ne njihova ekspanzija. Projekti ovih agencija uvek teže da štede na neobnovljivim materijalima i da recikliraju sve što je moguće reciklirati.

Izložbu prati šest video svedočenja urbanista i filozofa, među kojima je i Tjeri Pako koji je prošle godine posetio Beograd i održao predavanje na temu: "Održivi grad, šta je to?"

binafrancuski institutizložba re-arhitektura