Urednik u "Sanu" optužen za plaćanje informacija

U saopštenju se navodi da je optužnica zasnovana na optužbama da je u avgustu 2006. i avgusta 2007. Šanahan ovlastio jednog novinara da izvrši dve isplate od 7.000 britanskih funti jednom javnom službeniku u zamenu za informaciju, preneo je AP.

BBC navodi da ime tog službenika ne može biti saopšteno "iz pravnih razloga".

Američka novinska agencija podseća da je Šanahan bio uhapšen radi istrage početkom prošle godine, a da treba da se pojavi pred sudom 8. maja.

Istraga o "hakovanju" telefona počela je pošto je otkriveno da su jedan novinar i privatni detektiv u ugašenom tabloidu medijskog magnata Ruperta Merdoka "News of the world" hakovali poruke saradnika kraljevske porodice.

Londonska policija uhapsila je više od 100 ljudi u istrazi o novinarima koji su navodno hakovali telefone ili bili učesnici drugih potencijalno ilegalnih metoda prikupljanja informacija, podseća BBC, dodajući da se 19 tereti za krivična dela.

Pet javnih službenika - od kojih su tri policajca, osuđeni su zbog prekršaja u obavljanju javne dužnosti u vezi sa njihovim "dilovima" sa novinarima.

BBC podseća da je prva osuđena detektivka Ejpril Kezburn na 15 meseci zatvora zbog prodaje informacije listu "News of the world", da je prošlog meseca Ričard Trankfild zatvoren je na 16 meseci zbog odavanja detalja o ubicama Džejmsa Balgersa, a Alen Tirni kažnjen je sa deset meseci zbog prodaje detalja iz dva slučaja vezana za poznate osobe.

Identitet trećeg policajca, koji je kažnjen sa dve godine zatvora, nije otkriven zbog "pravnih razloga", navodi britanska mreža.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

novinarstvoSanvelika britanija