Spremite se: Biće gužve na putevima i prelazima

"Prema informacijama Uprave granične policije, trenutna zadržavanja na graničnim prelazima za putnička vozila su oko 30 minuta sa tendencijom porasta u popodnevnim časovima", navodi AMSS. Zbog predstojećih praznika očekuje se pojačan saobraćaj na skoro celoj putnoj mreži, a posebno na izlazima iz većih gradskih sredina, na naplatnim rampama i graničnim prelazima.

Iz Sektora za naplatu putarine JP "Puteva Srbije" obaveštavaju da će intenzivirati rad na naplatnim rampama i da će svi kanali za prolazak vozila biti neprekidno u funkciji 24 sata.

Iz JP "Puteva Srbije" podsećaju i apeluju na vozače da nailskom na deonice, na kojima važi poseban režim saobraćaja zbog radova, budu dodatno oprezni, smanje brzinu kretanja svojih vozila i na taj način povećaju bezbednost putara.

Na putevima kroz klisure i useke, odnosno pored nestabilnih kamenih kosina, učestala je pojava odrona koje redovno uklanjaju od strane dežurne službe JP "Putevi Srbije".

AMSS podseća motorizovane gradjane da im članstvo u AMS S može obezbediti velike uštede, ali i doneti sigurnost, bilo gde da imaju problem na putevima - u Srbiji ili u kontinentalnom delu Evrope.

Medjunarodna odvlašćenja (medjunarodne vozačke dozvole i medjunarodna ovlašćenja za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu) motorizovani gradjani mogu nabaviti u poslovnicama AMS S širom Srbije.

Medjunarodno ovlašćenje za upravljanje tudjim vozilom obavezan je dokument u inostranstvu, osim za Crnu Goru.

Zeleni karton, koji je zamena za polisu osiguranja u inostranstvu, obavezan je dokument za Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Albaniju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis, dok za zemlje Evropske unije i Švajcarsku nije potreban.

Pribavlja se kod osiguravajuće kuće kod koje je osigurano vozilo.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 106 saobraćajnih nezgoda, 57 lica je teže i lakše povredjeno, a jedno lice je poginulo.

U Beogradu su zabeležene 54 nezgode, a 20 lica je povredjeno.

Izvor: Tanjug/B92

granični prelazigužva