Teži uslovi: Studentima ukidaju jedan ispitni rok

Studenti će sledeće školske godine ispite moći da polažu tokom pet umesto dosadašnjih šest ispitnih rokova, predviđeno je Zakonom o visokom obrazovanju. Koji ispitni rok tačno će biti ukinut, još nije precizirano, piše "Blic".

Za upis 50 bodova

Da bi upisali godinu na budžetu, studenti će morati da ostvare 50 umesto dosadašnjih 48 ESPB bodova. Od školske 2014/2015. godine taj uslov će biti još teži, pošto će im biti potrebno 60 bodova.

Kako predviđa Zakon, od 2014/15. godine trebalo bi da uslede još strože mere, jer je predviđeno da se broj ispitnih rokova u toj godini smanji na četiri, a da se granica za budžet poveća na svih 60 bodova, odnosno “očišćenu godinu”.

Međutim, o ovoj izmeni se još polemiše i postoji mogućnost da bude izbačena iz Zakona.

"Dobili smo obećanje da će do upisa 2014/15. godine biti donet novi zakon o visokom obrazovanju ili će izmeniti postojeći. Ove godine će granica za upis na budžet sigurno biti povećana na 50 bodova i verovatno je da će doći do smanjenja broja ispitnih rokova, ali ono što dalje predviđaju za 2014/15. nećemo dozvoliti da tek tako prođe", kaže za "Blic" Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

I dok se kriterijumi za studente pooštravaju, brojni problemi poput preobimnih predmeta i uskih grla na fakultetima nisu rešeni. Na većini fakulteta ni posle sedam godina od uvođenja "bolonje" nije omogućeno da se ispiti polažu preko kolokvijuma i predispitnih obaveza.

"I ovako je dovoljno teško, a da bi se pooštrili kriterijumi za upis, potrebno je da se reformiše nastava, da imamo više kolokvijuma i da se gradivo sa kolokvijuma ne ponavlja na ispitu", kaže Katarina Blagojević, studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Iako se o ovim izmenama govorilo još pre godinu dana, mnogi studenti ne znaju da će one zaista i zaživeti.

"Vrlo su rigorozne mere, jer nam je malo i šest rokova. Bolonja je loše primenjena, ali o tome niko ne želi da govori", kaže Filip Stanić (25), student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

S druge strane, profesori i dekani smatraju da će ove novine koristiti studentima.

"Veliki broj ispitnih rokova ne povećava prolaznost na ispitima, jer studenti obično čekaju poslednji rok. Na evropskim i američkim univerzitetima postoje samo dva ispitna roka", kaže prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.

(Izvor: Blic - Miljana Leskovac)

ispitstudentiuniverzitet u beogradu