Amfilohije i Atanasije bez kazne na Saboru

Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje će trajati od 21. maja do 3. juna, posebno će se baviti pitanjem Kosova i Metohije, a naš izvor ukazuje da je patrijarh svojim obraćanjem javnosti, praktično i najavio svoj razgovor sa Amfilohijem i Atanasijem.

– Njihovi nastupi na mitingu su stvar shvatanja njihove retorike. Suština je da su oni želeli da ukažu na ozbiljnost pitanja kao što je Kosovo i Metohija. Problem koji je stvoren i reakcije dela javnosti koja se s pravom uznemirila, jeste ta što malo ljudi zna da je mitropolit Amfilohije pesnik i da se u svojim govorima često služi jezikom simbola. Ko to ne zna, zaista je mogao da njegove reči protumači pogrešno i da ga one uznemire. Na mitingu se njegova retorika simbola otela kontroli – ističe izvor „Politike” koji pripada takozvanom umerenijem delu SPC.

Na naše insistiranje da pojasni hoće li biti ikakve odgovornosti Amfilohija i Atanasija, on je odgovorio:

– O tome nema ni govora.

Najavljujući ostale teme sa dnevnog reda majskog sabora, naš sagovornik kaže da će velikodostojnici SPC raspravljati o pregledu i sagledavanju života cele Crkve, kako u zemljitako i u dijaspori.

– Bliže će se razmatrati život u pojedinim eparhijama. Raspravljaće se i o stanju u ostalim pravoslavnim i hrišćanskim crkvama, kao i o ostalim pitanjima važnim za savremeni svet – napominje naš izvor, ističući da će veliki deo sabora biti posvećen obeležavanju jubileja, poput proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, 200 godina od rođenja Njegoša…

– U SPC je primećeno da je veronauka u školama veoma pozitivno prihvaćena kod đaka, njihovih roditelja i u obrazovnom sistemu zemlje, tako da je izvesno da će i to biti tema predstojećeg sabora –
precizira sagovornik „Politike”.

(Izvor: Politika )

amfilohije radovićcrkveni saborvladika atanasije