"Džimi P." favorit za Zlatnu palmu u Kanu?

Portorikansko-francuska priča o američkom starosedeocu koji je režirao Francuz Arno Deplešin premijerno je prikazana danas u Kanu.

Film je priča o dvojici muškaraca, Indijancu iz plemena Crna stopala Džimiju Pikardu (Del Toro) koji pati od povrede glave pošto je služio u Drugom svetskom ratu i antropologu i psihologu iz Francuske Žoržu Deverou (Metju Amalrik) koji ga leči u vojnoj bolnici u Kanzasu.

"Film jednu nogu ima u Evropi, a drugu u Americi", rekao je Deplešin novinarima i dodao da je snimao na Srednjem Zapadu Sjedinjenih Američkih Država i u rezervatu Crnih stopala u Montani.

"Džimi P." verno prikazuje dijaloge pacijenta i analitičara. Film je adaptacija Deveroove knjige "Realnost i san" iz 1951, u koju su bile uključeni poduži transkripti sesija.

Reditelj je rekao da je želeo da "uhvati" avanturu, odnosno kako dvojica muškaraca postaju prijatelji dok krče put kroz Džimijeve uspomene do izvora njegovog bola.

Film veoma počiva na "hemiji" između Del Tora i Amalrika - dvojice dobrih, međunarodnih glumaca koji funkcionišu u potpuno drugačijem ritmu gde se Almarikova frantična energija sukoblajva sa Del Torovom svedenom težinom.

"Benisio kao osoba me je veoma impresionirao", objasnio je Amalrik i dodao da je upravo tu impresioniranost iskoristio u filmu.

Del Toro je objasnio da su se njih dvojica upoznali pre nekoliko godina u Kanu. Glumci se ili povežu ili ne, rekao je Del Toro i dodao da se identifikovao sa jednim Džimijevim kvalitetom, njegovim indijanskim imenom koje znači "Svi Pričaju O Njemu".

"Svi pričaju i o meni", rekao je on.

Na pitanje da li je "Džimi P." američki film, Deplešin je odgovorio da mu odgovara festivalska klasifikacija prema rediteljima i dodaje da je film o prijateljstvu između Indijanca i lekara imigranta u njima obojici stranoj zemlji.

"To je priča o dvojici muškaraca koji postaju Amerikanci", rekao je on.

Prve kritike filma veoma su pozitivne i izdvojile su ga kao jednog od glavnih favorita za Zlatnu palmu koju će na kraju festivala dodeliti žiri predvođen rediteljem Stivenom Spilbergom.

(Izvor: Tanjug, Blic)

benisio del torokanski festival