Vlada Kosova usvojila plan primene

Premijer Tači je rekao da je plan koji je usvojen u sredu, u suštini, kompromis kojim je obezbeđeno da to što je dogovoreno posluži svim građanima, kako na severu tako i na jugu Kosova.

"Ovim sporazumom Kosovo je dalo idealnu šansu našim građanima na severu da postanu neraskidivi deo našeg društva", rekao je Tači.

Tači je rekao da je plan tako koncipiran da treba da bude ostvaren u roku od šest meseci, odnosno do kraja godine.

Tači je na sednici Vlade kazao da je ovim planom Kosovo "drugi put izvojevalo najteže bitke" u sprovođenju ovog sporazuma.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je naveo da je dogovoreno da zajednica srpskih opština bude funkcionalna samo nakon održavanja lokalnih izbora i pošto se strukture bezbednosti i pravosuđa budu integrisale u jedinstveni kosovski sistem.

“To će omogućiti da se na severu Kosova uspostavi ustavni poredak i povrati vladavina zakona Republike Kosova”, kazao je Tači.

“Ovaj dogovor obuhvata plan primene u potpunosti, uključujući vremenske rokove, aktere sprovođenja sporazuma što se šest glavnih elemenata tiče, a to je regulisanje zakonskih okvira, asocijacija, policija, pravosuđe, lokalni izbori i opšte odredbe”, dodao je kosovski premijer.

(Izvor: B92 )

briselski sporazumhašim tačikosovo i metohijasever kosova