Danas sahrana Karađorđevića: Nikolić i Dačić na Oplencu

Državna sahrana četiri člana porodice Karađorđević biće održana u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja će biti pokopani u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Zvanična ceremonija, kako je najavio Beli dvor počinje polaganjem venaca u crkvi Svetog Đorđa a potom će, posle služenja svete liturgija kovčezi sa posmrtnim ostacima Karađorđevića biti položeni u kriptu.

Prenos na Drugom programu RTS-a od 9.55h.

Vence će, kako je najavljeno, prethodno položiti Nikolić, Dačić i Aleksandar Karađorđević, koji će se, kao i patrijarh Irinej potom obratiti građanima ispred crkve Svetog Đorđa.

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević.

Sahrani će prisustvovati predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh Irinej i princ Aleksandar Karađorđević i mnogobrojni građani.

Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije.

Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja "Kraljevina Srbija" u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.

Pomen u crkvi služio je vladika Jovan sa sveštenstvom, a građani su potom u mimohodu odali poštu Kralju Petru Drugom, kraljici Aleksandri, kraljici Mariji i kraljeviću Andreju.

Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

Posmrtni ostaci četvoro Karađorđevića, prethodno su iz kapele na Dedinju bili preneti u beogradsku Sabornu crkvu gde su im mnogobrojni građani odali počast.
Sahrana Karadjordjevica.jpg

Pomenu u Sabornoj crkvi, koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, prisustvovao je i član Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka Oliver Antić, koji je poručio da je prenošenjem njihovih posmrtnih ostataka u Srbiji ispravljena nepravda.

U kripti crkve svetog Đorđa, gde će biti sahranjena četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

Zemni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.

Izvor: RTS

aleksandar karađorđevićivica dačićkralj petar IIkraljević andrejkraljica aleksandrakraljica marija karađorđevićOplenacpatrijarh irinejtomislav nikolić