Džoan Kolins: Napunila 80, ali i dalje izgleda odlično (FOTO)

Džoun Kolins je britanska glumica, književnica i kolumnista. Debitovala je u pozorišnoj predstavi „Kuća lutaka“ u devetoj godini, a udvadeset i drugoj godini Kolinsova je otišla u Holivud.

Godine 1981. dobila je ulogu Aleksis Kolbi, po kojoj je možda najpoznatija, u dugotrajnoj TV sapunici „Dinastija“. Za ovu ulogu, koju je tumačila sve do 1989, osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u TV dramskoj seriji (1983), a bila je i nominovana za nagradu Emi. Posle završetka serije objavila je svoj prvi roman „Udarno vreme“ (1988), koji je postao najprodavaniji uprkos lošim kritikama. Od tada je objavila nekoliko romana, memoara i autobiografija, a 1996. je pobedila u sudskom sporu sa svojom izdavačkom kućom „Random haus“ (engl. Random House).

Rođena je 23. maja 1933. godine, što znači da je napunila 80 godina.

Britanska kraljica Elizabeta II je 1997. nagradila Džoun Kolins Redom Britanskog carstva za njen doprinos umetnosti i dobrotvornom radu.

Glamurozna u svom privatnom životu i svojim ulogama, Kolinsova nastavlja da glumi u pozorištu, filmu i televiziji u karijeri koja traje više od 60 godina.

dobra stara vremenadžoan kolinsnekad i sadserija dinastija