Beograd: Peti letnji festival KROKODIL od 13. do 15. juna

Književni festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu, u organizaciji udruženja „Krokodil“, po prvi put će biti podeljeno u tri tematske večeri.

Prvo veče biće posvećeno mešavini književnog i novinarskog stvaralaštva, na kojoj će se predstaviti savremeni kolumnisti iz regiona bivše Jugoslavije, među kojima je i Amitz Dulniker, urednik Nadlanu.com.

Drugo veče baviće se različitim formama moderne književnosti i provokativnim pristupima veštini pisanja, dok će treće veče biti posvećeno večnoj, kreativnoj vezi između muzike i književnosti.

Svako veče festivala obeležiće specijalni gosti koji će se predstaviti publici. Prve večeri to će biti ekipa portala Njuz.net, koja će samo za posetioce Krokodila prirediti svoje izdanje „Dnevnika“. Druge večeri će se predstaviti naš čuveni reditelj Želimir Žilnik, dok je treće veče ostalo bez svog specijalnog gosta. Naime, novinar i rok kritičar Petar Luković je morao da otkaže učešće, a organizatori nisu želeli da ubacuju zamenu.

Festival KROKODIL nastao je 2009. godine u Beogradu, u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije, s idejom da predstavi regionalnu i evropsku književnost u njenom punom obimu, na jedinstven i originalan način – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti.

Za proteklih pet godina kroz festival je prošlo više od 70 najznačajnijih pisaca iz zemlje, regiona i inostranstva, a kroz program KROKODIL NA PUTU posetili su Pulu, Lajpcig, Zagreb, Ljubljanu, Inđiju, a uskoro slede nove destinacije.

„Autori će, kao i prethodnih godina, čitati odlomke iz svojih dela, razgovarati s publikom i voditeljima“, najavio je Vladimir Arsenijević u ime udruženja „Krokodil“ koje organizuje festival.

U slučaju lošeg vremena, sva dešavanja će se odvijati u Velikoj sali Muzeja istorije Jugoslavije.

J.R.N.

festival krokodilmilan kamponeskimuzej istorije jugoslavijeNadlanu.com