Anti-antikrizne mere u Železnicama: Direktor zaposlio pola komšiluka

Vođenje saradnika i stranih delegacija po elitnim restoranima gde se se na račun Železnica prave računi i od 1.500 evra, ogromni troškovi za putovanja i reprezentaciju, nisu jedini problem u ovom preduzeću koje grca u dugovima.

Kod Vučića na ribanje Posle pisanja “Blica” o astronomskim računima za ručkove i putovanja po inostranstvu, koje je napravio kao direktor Železnica Dragoljub Simonović zajedno sa svojim saradnicima, predsednik SNS Aleksandar Vučić, kako nam je rečeno u ovoj stranci, tražio je razgovor sa Simonovićem koji bi trebalo da se održi u narednim danima. U SNS kažu da najoštrije osuđuje takvu vrstu ponašanja. „Nedopustivo je da se toliki novac troši na reprezentaciju i putovanja, s obzirom na tešku situaciju. Ti troškovi mogu i moraju da budu manji“ rekli su u SNS za „Blic”.

Samo letimičan pogled na imenovane ljude i mesta odakle dolaze, stiče se zaključak da je Vrčin meka velikog broja prekaljenih stručnjaka za Železnicu.

Sa liste SNS-a za lokalne izbore u Grockoj održanim 2012, na kojoj je Simonović bio na prvom mestu, u Železnicama radi bar troje ljudi. Naime, njegov lični vozač je preduzetnik Jasmina Teofilović iz Vrčina koja ima i svoju taksi službu, pa je to odlično kvalifikuje za ličnog šofera direktora Železnica.

Uhlebljenje u ovom preduzeću našla je još jedna Vrčinka, doktorka Sandra Teofilović, takođe sa lokalne izborne liste SNS u Grockoj. Ona je dobila funkciju predsednice nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu u železničkom saobraćaju. Od svih njih najbolje je prošao treći čovek sa liste Mirko Dobrojević koji je postavljen za direktora ćerke firme Železnica - Zaštitna radionica.

Naravno, i on je iz Vrčina. Pre njega, tom firmom je rukovodio kadar SNS-a Rade Mesar, bivši direktor JKP „Grocka” ali je pomeren na drugu direktorsku poziciju u Društvo za održavanje zgrada.

Zahvaljujući Simonoviću, u Železnicama je napredovao još jedan njegov sugrađanin Negoslav Teofilović, pa je sa mesta pomoćnika prebačen na direktorsku funkciju. Direktor Železnica je udomio i svog prvog komšiju Mileta Skadrića koji je sada na čelu UO Saobraćajnog instituta CIP.

Simonović je smenio gotovo ceo menadžment Železnica, a veliki broj pozicija dobili su stranački stručnjaci uglavnom iz Vrčina, opština Grocka, gde Simonović živi. Sa liste SNS za lokalne izbore u Grockoj, održane 2012, na kojoj je Simonović bio na prvom mestu, u Železnicama radi bar troje ljudi.

Vođenje saradnika i stranih delegacija po elitnim restoranima gde se se na trošak Železnica prave računi i od 1.500 evra, ogromni troškovi za putovanja i reprezentaciju postali su standardan način Simonovićevog poslovanja.

Dragoljuba Simonovića su novinari „Blica“ pokušali da pitaju na koji način je pravio izbor kolega, ali je njegov telefon bio nedostupan.

Izvor: Blic

dragoljub simonovićsnsželeznice srbije