KROKODIL: Muzičko-književna šetnja za završnicu

Treće, ujedno i poslednje večeri letnjeg festivala KROKODIL posetiocima amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije biće priređena prava muzička poslastica.

Rodolf Birže, pevač i gitarista iz Francuske, izvešće neobjavljenu solističku verziju „Psihofarmaka“ uz originalnu video kreaciju Sedrika Skandele. „Psihofarmaka“ predstavlja poetsko jezičku šetnji, jedinstven miks glasova i tonova koji objedinjuju kako Vernera Hercoga i Hajnera Milera, tako i Baha i Kraftverk. Ovaj miks je nastao kao rezultat Rodolfovog putovanja po Nemačkoj sa starim prijateljem, piscem Olivijeom Kadijoom, s mikrofonom u ruci. Išli su u susret jeziku i kulturi koje obojica vole i čiju lepotu i blagost žele da prenesu drugima. „Psihofarmaka“ predstavljen je u različitim scenskim formama od svog nastanka jula 2012. godine u okviru Avinjonskog festivala i posle izdatog albuma početkom ove godine.

Marko Brecelj je javnosti poznat kao bivši frontmen slovenske avant-rock grupe Buldožer koju je napustio pre trideset godina. Danas je Brecelj kantautor, voditelj Omladinskog kulturnog, socijalnog, multimedijskog i međugeneracijskog centra (MKSMC) u Kopru i autor serije društveno angažovanih performansa i akcija nazvanih “Meki terorizam”.
Brecelj skreće pažnju javnosti na nepravde i anomalije sistema u odnosu prema čoveku i masama ljudi koje su daleko od generatora takozvanog napretka. Istovremeno političare, crkvene velikodostojnike i organe reda dovodi na ivicu nervnog sloma.

U jesen 2012. godine slovenački režiser Janez Burger snimio je o njemu celovečernji dokumentarni film „Priletni parazit“ (Parazit u godinama). Trenutno stvara minimalistički obrazovni mjuzikl za vedrije odrasle i predškolsku mladež (za one koje još nisu išli u školu i za one koje vole biti više pred školom nego u školi) sa naslovom „Dakle u Vršac“ u suradnji sa Cankarjevim domom u Ljubljani.

Ah, Ahilej je bend iz Beograda, osnovan 1999. godine, kada je nastao i debi album „Super život”. Uz suptilnu dozu humora, ironije i blagog cinizma, ovi anti-heroji uspešno se obračunavaju sa nus-pojavama savremenog društva, od generacijskih mitova do ružičastih snova turbo-kapitalizma, preispitujući neke od večnih ljudskih tema. Osim autorskih albuma, uspešno sarađuju i sa domaćim pesnicima, odnosno rade muziku na poeziju domaćih autora. Zvukovno su oživeli „Pesme zlih volšebnika“ Tome Markovića i „Opera za dinar“ Miloša Živanovića.
Specijalni gost treće, ujedno i završne večeri ovogodišnjeg letnjeg festivala KROKODIL trebalo je da bude novinar i rok kritičar Petar Luković, međutim, on je morao da otkaže učešće, a organizatori nisu želeli da ubacuju zamenu.

Letnji festival KROKODIL održaće se od 13. do 15. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije. U slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u unutrašnjost Muzeja, a svi događaji su besplatni.

J.R.N.

ah ahilejkrokodilmarko breceljrodolf birže