Francuska: Kontrolori leta stupili u štrajk

Kontrolori leta u Francuskoj stupili su danas u trodnevni štrajk, zbog čega je otkazano 1.800 letova.

Štrajk je organizovan u znak protesta protiv planova Evropske unije da liberalizuje vazdušni saobraćaj i stvori jedinstven evropski vazdušni prostor.

Očekivanja su da će se ovaj protest proširiti i na druge zemlje EU, kao što su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska i Italija, usled zabrinutosti da bi takvi planovi mogli ugroziti bezbednost i uslove rada, prenosi Frans pres.

U zemlji je danas otkazano 1.800 letova, pošto je francuska služba za avionski saobraćaj zatražila od avioprevoznika da prepolove broj letova u najvećim francuskim gradovima zbog poremećaja u funkcionisanju saobraćaja.

Sindikati francuskih kontrolora leta protestuju protiv projekta "Jedinstveno evropsko nebo", koji ima za cilj da se upravljanje i regulisanje evropskog vazušnog prostora stavi pod kontrolu EU.

Prema rečima Evropske komisije, ovim planom bi se utroštručio kapacitet vazdušnog prostora, bezbednost bi se desetostruko poboljšala, zagađenje smanjilo za deset odsto, a troškovi upravljanja aviosaobraćajem snizili za 50 odsto.

Izvor: novosti.rs

avionfrancuskakontrolori letaštrajk