Smrtonosni zalogaji: 6 otrovnih namirnica koje ljudi jedu

Lima pasulj: Poput mnogih leguma, naizgled bezopasan lima pasulj ne bi trebalo konzumirati sirov – pošto to može imati kobne posledice.

Ovi legumi sadrže visok procenat cijanida, koji predstavlja deo odbrambenog sistema biljke.

Riba Fugu: Ko god da je pojeo prvu ribu fugu sigurno je imao avanturistički duh i, vrlo

verovatno, ostao bez svog života ubrzo potom. Skoro sve fugu ribe sadrže toksin koji je 1.200 puta smrtonosniji od cijanida. Otrov unutar jedne ribe može da ubije 30 ljudi, a trenutno ne postoji protiv otrov. Uprkos ovome, mnogi je vrlo rado jedu, pogotovo u Japanu gde je jelo od ove ribe izuzetno cenjeno.

Međutim, kuvari koji je spremaju prolaze specijalan trening i dobijaju poseban sertifikat. Uprkos ovim posebnim merama, zabeleženo je 38 smrti od ukupno 338 trovanja izazvanih konzumiranjem ove ribe u Japanu od 2000. do 2009. godine.

Ricinusovo ulje: Mnoge bake bile su naoružane ricinusovim uljem koje je po njima lečilo sve moguće bolesti, a brojne studije su pokazale da ovo ulje zaista nudi brojne zdravstvene benefite.

Samo budite sigurni da ne jedete pasulj iz kog se ricinusovo ulje dobija pošto oslobađa ricin – jedan od najtoksičnijih otrova poznat ljudima.

Bademi: Pojedine biljke, uključujući jabuke i gorke bademe, u sebi imaju cijanid kako bi se odbranile od biljojeda.

Međutim, nema razloga za brigu, gorki bademi nisu isto što i slatki bademi koji se prodaju u našim prodavnicama s obzirom na činjenicu da svega 20 gorkih badema može da ubije čoveka.

Paradajz i krompir: Lišće i peteljke krompira i paradajza sadrže toksin nazvan solanin. U krompiru ga ima najviše kada on krene da klija.

Međutim, osoba prosečne težine morala bi da pojede jako mnogo zelenog krompira pre nego što bi došlo do trovanja solaninom.

Pečurke: Nijedna lista otrovnih namirnica ne bi bila kompletna bez pečuraka, posebno zelene pupavke.

Ova pečurka je odgovorna za mnoga trovanja ljudi. Iako svi vole da jedu pečurke, veoma je teško u prirodi razlikovati otrovne od neotrovnih tako da bi najbolje bilo da se prepustite pečurkama koje je moguće kupiti u prodavnicama.

Izvor: Vestinet

Pasuljpe?urkericinusovo uljezalogaji