Zaječar: SNS osvojila najviše glasova, zbog tuče zatvoreno jedno biračko mesto

Prema podacima Gradske izborne komisije, koja je obradila devet biračkih mesta, SNS je u nedelju osvojila 45,86 odsto glasova birača, dok je URS dobio 32,51 odsto.

Kako je Tanjugu rekla predsednica GIK-a Slađana Bogdanović, koalicija SPS-PUPS-JS je prema tim podacima dobila 10,43 odsto glasova.


Brojke

Zaječarci su na lokalnim izborima do 20 sati, kada su biračka mesta zatvorena, glasali na 69 biračkih mesta, dok se za 50 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu nadmetalo devet izbornih lista.

Reč je o SNS, URS, koalicija SPS-PUPS-JS, LDP, koalicija "DS S-Dveri", DS, SRS i dve grupe građana "Zaokret" - Dragoslav Đokić i "Za Zaječar" - dr Vlastimir Bađević.

Na izborima za lokalnim parlament u Zaječaru bio je upisan 55.281 birač.

Prema njenim rečima, izlaznost na lokalnim izborima u Zaječaru je bila 54,85 odsto, a glasanje je teklo uobičajeno i podsetila da se jedini incident dogodio na biračkom mestu u selu Velika Jasikova, gde je posle fizičkog obračuna to biračko mesto zatvoreno.

Stranke su tokom večeri nakon zatvaranja biračkih mesta saopštavale rezultate
izbora na osnovu podataka koje su njihovi izborni štabovi obrađivali.

Tako je SNS saopštila da je na osnovu 98,5 odsto obrađenog biračkog tela ta stranka osvojila oko 40,05 odsto glasova i da će imati 23 odbornika u Skupština grada Zaječara od ukupno 50.

Prema podacima naprednjaka, URS je dobio 34,61 odsto glasova, a za koaliciju SPS-PUPS-JS je glasalo 11,52 odsto birača, dok je LDP podržalo 5,68 odsto.

Sve ostale stranke, uključujući i DS, koja je dobila 3,22 odsto podrške glasača, nisu prešle cenzus, podaci su SNS.

Kandidat za gradonačelnika te stranke Saša Mirković
rekao je da se već čuo sa liderom SPS-a i premijerom Srbije Ivicom Dačićem i da je dogovorena koalicija.

"Premijer je zvao da nam čestita na pobedi i dogovorili smo koaliciju. Naš prvi zadatak biće samo rad, rad i rad", rekao je Mirković, koji je naveo da naprednjacima još nisu stigle čestitke iz URS-a, ali da ih očekuje.

"Ko gubi ima pravo da se ljuti. Ovo je velika pobeda za Zaječar i timočku krajinu"
, rekao je Mirković.

Lider SNS Aleksandar Vučić zahvalio je građanima Zaječara na podršci koji su ukazali toj stranci na lokalnim izborima i čestitao njihovim protivkandidatima iz URS-a, jer su, kako je rekao, postigli izvanredan rezultat, iako su devet godina na vlasti u tom gradu.

U URS-u, međutim, kažu da će konačni rezultati izbora biti poznati tek pošto se ponovi glasanje na biračkom mestu Velika Jasikova, gde se dogodio incident i da su nakon tog ponovljenog glasanja "moguća pomeranja u rezultatima".

Ta stranka je saopštila da je na osnovu 95 odsto obrađenih biračkih mesta i biračkog tela, SNS osvojila 38 odsto glasova, odnosno 22 mandata u zaječarskom parlametnu, a URS 34 odsto, odnosno 19 mandata.

Oni su naveli da je reč o rezultatima sa 66 obrađenih biračkih mesta od ukupno 69 i da je SPS osvojila 11,3 odsto, odnosno šest mandata, a LDP 5,6 odsto glasova, odnosno tri mandata.

Liberali pak saopštavaju da prema preliminarnim rezultatima na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta imaju podršku od 5,8 odsto glasača.

LDP je navela da je jedina stranka koja je u samostalno izašla na izbore u Zaječaru i ušla u lokalni parlament, kao i da će, prema njihovim procenama, imati četiri odbornika.

"Povišena politička temperatura"

Nakon zatvaranja biračkih mesta u ulici u kojoj se nalaze izborni štabovi SNS i URS bila je postavljena i jedinica policije, ali nije bilo incidenata.

Kako je javio Tanjugov izveštač sa lica mesta, štabovi SNS i URS nalaze se u istoj ulici Hajduk Veljkovoj, a jedan od drugog su udaljeni oko 20 metara, a ispred štaba SNS bila je okupljena grupa građana koja je uz skandiranje "pobeda, pobeda" i vatromet slavila rezultate izbora.

Izbori u Zaječaru su protekli "pod povišenom političkom temperaturom", zbog tuče zatvoreno je jedno biračko mesto, ali izborni proces protekao je uglavnom bez neregularnosti.

Na tom biračkom mestu izbori će biti ponovljeni po pravilima za ponavljanje izbora.

Pored incidenta u Velikoj Jasikovi određene nepravilnosti uočene su pre otvaranja biračkih mesta i ubrzo potom su otklonjene
, a dogodile su se u vezi sa predizbornim materijalom.

U zdravstveni centar u Zaječaru kako je Tanjugu ranije danas rekao dežurni lekar Vladimir Đoković sa lakšim povredama je primljen meštanin Darko Filipović koji je nakon zbrinjavanja pušten na kućno lečenje.

Tim povodom, portparol URS Marko Selaković rekao je Tanjugu da je u Velikoj Jasikovi došlo do fizičkog obračuna i da je kontrolor URS-a zadobio teške telesne povrede, a povređeno je još troje građana koji su u tom trenutku izašli na glasanje.

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić tvrdi da su na tom mestu napadnute dve aktivistkinje te stranke.

SNS je u saopštenju medijima oštro osudila napade na svoje pristalice u Zaječaru i pozvala građane na smirenost, a nadležne državne organe da reaguju.

Po zatvaranju biračkih mesta kandidat URS za gradonačelnika Boško Ničić je na konferenciji za novinare ocenio da kandidat naprednjaka za gradonačelnika "stoji iza incidenta koji se dogodio u selu".

Ničić tvrdi i da se dogodio čitav niz incidenata kojim je prekršena izborna tišina i ocenio da Saša Mirković stoji iza "batinaša koje je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić (SNS) poslao u Zaječar kako bi zastrašivali građane koji bi glasali za URS".

I LDP je reagovala na incident u Velikoj Jasikovi, a poslanica liberala Radmila Gerov rekla je da izbore u Zaječaru obeležavaju "atmosfera nasilja i neregularnosti od otvaranja biračkih mesta".

(Izvor: Tanjug)

snszaječar