Rumunski autobus išao dvostruko brže od dozvoljene brzine

“Vijesti” saznaju da su preliminarni rezultati pokazali da je, pre nego što se survao u kanjon, autobus išao oko 80 km/h, ali će se tačna cifra znati nakon detaljne analize veštaka saobraćajne struke.

“Na uređaju su učitani podaci da se autobus, pre pada u kanjon, kretao oko 80 km/h što je dvostruko veća brzina nego što je to bilo dozvoljeno znakom na toj deonici puta”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Ograničenje na tom delu puta je 40 km/h. Mesto gde se dogodila nesreća, kako su nezvanično kazali u kolašinskoj policiji, bilo je donedavno obeleženo znakom „crna tačka". Zimus je taj saobraćajni znak odnela voda.

I dalje se ne zna ko je vozio

Ni nakon pet dana od tragedije u kanjonu Platije, kada je stradalo 18 turista, a 29 teže povređeno, ne zna se sa sigurnošću da li za volanom bio vozač George Ciobanu, koji je stradao u nesreći.

Za zvaničan izvještaj nedostaju još neki detalji jer tim ljudi, koji radi na rasvetljavanju uzroka drumske nesreće, ima nekoliko različitih izjava preživelih putnika o tome ko je od dvojice vozača bio za volanom autobusa smrti.

Taj deo istrage otežava činjenica što su gotovo svi turisti, koji su bili u prednjem delu autobusa - poginuli ili teško povrijeđeni.

Gotovo svi, koji su bili u zadnjem delu, a koji su ispali tokom tumbanja autobusa, ispričali su da je prije tragedije vozio omanji čovek sa brkovima, dok postoji izjava da je za volanom bio njegov kolega, kojem se u Rumuniji lekari bore za život.

Stradali Ciobanu je i službenik rumunske policije, koji od kraja 80-ih godina ima i licencu za vožnju autobusa zbog čega je honorarno radio za rumunsku agenciju, preko koje su turisti krenuli u desetodnevnu turu Balkanom.

“Sve u ovom trenutku navodi na zaključak da je za volanom bio Ciobanu, koji je autobus vozio i kada su Rumuni na prelazu Dobrakovo oko 15 časova ušli u Crnu Goru. Tu nas samo buni izjava da su se vozači, navodno, zamenili nakon odmora kod Mojkovca, gdje su kupili hranu, vodu i sokove”
, ispričao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Olupina rumunskog autobusa još nije izvađena iz kanjona, a tek treba da se pronađe način kako da se taj posao završi, jer bi i na osnovu tehničkog veštačenja možda mogli da se dobiju još neki odgovori.

Patrola policije i dalje se nalazi pored mosta Grlo, kako bi obezbedili mesto, ali i upozorili vozače da tom deonicom pažljivije voze.

(Izvor: Vijesti )

crna gorakanjon moračerumunijasaobraćajna nesreća