Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Obiluje hranljivim materijama, sadrži malo masti i hidrira vaše telo.

Vitamin A - Ovaj vitamin je važan za zaštitu zdravlja očiju, a njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju slobodnih radikala u telu.

Vitamin C - Svi znamo da je potreban za jačanje imuniteta, ali vitamin C će takođe ubrzati zaceljivanje rana, sprečiti oštećenja ćelija, poboljšati zdravlje zubi i desni.

Vitamin B6 - Vitamin B6 je potreban za sintezu serotonina i norepinefrina (noradrenalina) koji su zaslužni za vaše dobro raspoloženje.

Likopen - I dok veliki broj ljudi misli da je paradajz najbolji izvor likopena, lubenica ga sadrži u najvećoj koncentraciji, u odnosu na bilo koje drugo voće ili povrće. Likopen smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i makularne degeneracije.

Šolja lubenice sadrži oko 45 kalorija i:
20.5% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C
17.2% od preporučenog dnevnog unosa vitamin A
4.8 % od preporučenog dnevnog unosa kalijuma
3.8% od preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

Kalijum - Ako niste ljubitelj banana, kalijum možete potražiti i u lubenici. Pomaže u oporavku mišića, poboljšava funkcionisanje mozga i nivo elektrolita vraća u ravnotežu. Takođe će pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska.

Aminokiseline - Lubenica sadrži aminokiseline arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i celokupnog kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšavaju cirkulaciju.

Voda - Lubenicu čini oko 92 odsto vode, što znači da je odličan izbor za hidrataciju i osveženje tokom vrućih letnjih dana.

Lubenica može biti različitih oblika i veličina. Tokom izbora lubenice, tražite onu koja je simetričnog oblika i nema tamne mrlje ili fleke. Lubenica, čija je kora blago žute boje, najbolji je izbor jer pokazuje da je sveže ubrana. Lubenicu možete u frižideru držati i do dve nedelje ako je niste sekli. Izvadite je iz frižidera bar sat vremena pre serviranja jer će ukus biti još bolji.

Izvor: Centar-zdravlja.net

lubenicamineralivitamini