Oni se bogate, a radnicima ne plaćaju doprinose

Poslodavci danas ukupno državi duguju državi oko 1,2 milijarde evra na ime neplaćenih doprinosa za svoje zaposlene. Od toga je oko 80 milijardi samo zatezna kamata. Već sada se računa da se neće ni naplatiti oko 12 milijardi dinara duga koje su napravile firme u restrukturiranju, koje će, čak i ako se nađe novi vlasnik, biti prodate bez dugova, odnosno stara potraživanja će im biti zaboravljena. Zbog loše prakse iz prethodnih godina čak 108.000 zaposlenih u Srbiji danas ima tzv. rupe u stažu, odnosno nisu im plaćeni doprinosi za socijalno i penziono osiguranje.

Podaci do kojih je „Blic“ došao ukazuju na to da je država godinama gledala kroz prste onima koji svojim zaposlenima nisu uplaćivali doprinose. Pritom zakon je osmišljen tako da, ukoliko zaposleni i prijavi poslodavca zbog neplaćenih dažbina, zbog čega rizikuje da izgubi posao, država kažnjava poslodavca, ali ga ne obavezuje da ispuni svoju isto zakonom propisanu obavezu. Inače, prošle godine podneto je tek 8.073 prekršajne prijave zbog toga što poslodavac nije platio doprinose svojim zaposlenim.

Od privatnih firmi koje najviše duguju državi po osnovu poreza i doprinosa na plate svojih zaposlenih najveći broj je onih iz sektora proizvodnje nameštaja, građevine, trgovine i saobraćaja. Kako nam je potvrđeno, niti jedan strani ulagač, osim onih koji su registrovani u ofšor zonama, nije na spisku onih koji nisu platili doprinose i poreze na zarade svojih zaposlenih.

Među onima koji imaju najveći dug po osnovu neplaćenih dažbina na zarade su i Institut Vinča, kao i „Kirilo Savić“. Naučnicima i ostalim zaposlenima u Vinči duguje se oko 100 miliona dinara, dok je u „Kirilu Saviću“ oko 80 miliona dinara.
Poreze i doprinose nisu za svoje zaposlene plaćali ni vlasnici i menadžeri fudbalskih klubova u Srbiji. Na listi najvećih dužnika po osnovu doprinosa su FK Partizan, OFK Beograd, FK Vojvodina, FK Napredak...

Izvor: Blic

dugovanjaporezradni staž