Nakon razvoda, zaborave na decu: Alimentacija od babe i dede

Neki ne plaćaju alimentaciju jer nemaju posao, ali ima i mnogo onih koji se odriču imovine, menjaju mesto boravka, pristaju da rade za minimalac, a ostatak plate uzimaju na ruke, ne odazivaju se na sudske pozive... Kada ne mogu da naplate izdržavanje za mališane od bivših partnera, roditelji koji su dobili starateljstvo tuže babe i dede!

Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja, kaže da trenutno zastupa oko 150 samohranih roditelja koji ne dobijaju ni dinar od svojih bivših partnera, a ima i oko 40 sporova u kojima su njeni klijenti presavili tabak protiv bivših tasta i tašte ili svekra i svekrve.

Sve je više roditelja kojima ne možete naplatiti alimentaciju i to ne bi bilo čudno jer smo svesni da se kriza stalno produbljuje, ali nije uvek razlog nezaposlenost i nemaština, već izvrdavanje zakona“, tvrdi Totićeva. „Ako otac nema imovinu na svom imenu i pritom je nezaposlen, ne možete mu naplatiti alimentaciju, iako on vozi skupi automobil i nosi firmiranu garderobu. Neretko se dešava da sve što ima - prepiše na drugog člana porodice. U Porodičnom zakonu stoji da, ako otac ili majka nemaju mogućnost da izdržavaju dete, to obavezuje babe i dede. Čega smo se tek tu nagledali, kako rade na uštrb unučeta i nude razne izgovore da ne bi platili. Najčešće kažu da nisu u dobrim odnosima sa sinom i da ga nisu videli godinama. Žalosno je što mnogi, kad se razvedu, zaborave decu. Klasično opravdanje je da neće bivšem partneru da plaćaju da lagodno živi.

Prema rečima sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesne Sekulić, najveći problem u ovim postupcima se javlja kada tuženi roditelji nemaju prijavljene redovne prihode.

Da to imaju, moglo bi tačno da se vidi kolika im je zarada“, objašnjava sudija Sekulić. „Ovako, porez prijavljuju paušalno, pa je teško da se utvrdi kolika im je zarada. Od ovog problema zavisi i koliko će trajati suđenje.

U slučajevima kada je, recimo, tuženi otac stalno zaposlen, lako je utvrditi visinu njegove plate.

Trajanje postupka zavisi i od broja izdržavanih lica. Treba imati u vidu da su ovo hitni postupci u kojima se gleda interes deteta“, kaže Sekulićeva.

Izvor: Novosti

alimentacijaporodični zakonrazvod