Stvari koje morate ponovo da iskoristite pre nego što ih bacite

Počnite od svog domaćinstva u kojem svašta može da se reciklira i korisno upotrebi. Osim što ćete stvarati manje otpada, uštedećete i shvatiti koliko je reciklaža praktična.

Omot od margarina

Kada potrošite margarin ili ga premestite u keramičku posudicu, zaštitni omot u kojem je bio pakovan stavite u plastičnu posudicu ili kesicu i ostavite u frižideru. Koristite ga za premazivanje tiganja za pečenje.

Vizitkarte

Iskoristite ih za označavanje sadržaja u posudama i kutijama. Na drugu stranu vizitkarte napišite šta je u posudi, pričvrstite je selotejpom na poklopac ili sa strane kutije kako biste na prvi pogled videli šta se nalazi u njoj.

Iskorišćene koverte

Odrežite ugao koverte i stavite ga na ugao stranice knjige na kojoj ste stali i dobićete obeleživač za knjige. Možete ih koristiti i za pisanje spiska za trgovinu, stvari koje morate obaviti, staviti u njih semenke bilja...

Kartonske kutije od jaja i papirne kese

Iskoristite ih za potpaljivanje vatre u peći ili kaminu. Kutije od jaja pocepajte na manje komade, a kese zarolajte.

Kutije s papirnatim maramicama

Kada se isprazne u njih možete staviti plastične kese za kupovinu namirnica. Tako ćete uredno moći da ih vadite jednu po jednu i reciklirate ih pre bacanja u smeće.

Plastične kese

Koristite ih za kante za smeće, ili kao zaštitu protiv mrlja od boje kod bojenja zidova, za spremanje i pakovanje stvari...

Novine

Obložite njima kutiju u kojoj mačka vrši nuždu, za lakše čišćenje, i zatim pospite pesak po novinama. Zaštite radne površine od boje i koristite ih za pakovanje stvari kada se selite ili šaljete neki osetljivi predmet poštom.

Boce na prskanje sa sredstvima za čišćenje

Kada se isprazne obavezno ih pre temeljno operite i očistite, a zatim napunite sredstvima za čišćenje iz kućne radinosti ili običnom vodom za špricanje biljaka.

Kartoni od papirnatih ubrusa

Na njih možete namotati ostatke tkanine koje se na taj način neće zamrsiti.

Limunova korica

Napravite sredstva za čišćenje na bazi limuna, a koricu možete i da zamrznete i koristite po potrebi kao dodatak kolačima ili začin. Kora od limuna i narandže može vam pomoći i da vaš dom odiše finim, svežim mirisom. Jednostavno ih stavite na topli radijator ili pored njega.

Izvor: novimagazin

limunnovinereciklažastvariupotreba