Potomci kraljeva

Karl od Austrije

Njegova carska i kraljevska visost Nadvojvoda Karl od Austrije (rođen 11. januara 1961) prvi je u naslednom nizu za titulu cara Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Najstariji je sin i šesto dete Otta von Habsburga, najstarijeg sina poslednjeg austrijskog cara Karla i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske oslovljavaju ga sa Njegova carska i kraljevska visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Karl je od 1987. godine osnivač i predsednik organizacije Paneurope-Austria. Izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka) 1996. godine. Od 19. januara 2002. godine generalni je direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme vodio je i televizijski kviz po imenu Who-is-Who na austrijskoj televiziji ORF.

Živi u gradiću Anif kod Salzburga, oženjen je baronicom Francescom Thyssen-Bornemisza i imaju troje dece.

Džordž Fridrih, princ od Pruske

Džordž je rođen 1976. godine i zvanično je glava dinastije koja je nekada vladala Nemačkom i Pruskim carstvom. On je potomak Vilhelma II, poslednjeg nemačkog vladara i kralja Pruske koji je otišao sa vlasti nakon Prvog svetskog rata.

Jedini je sin princa Luja Ferdinanda od Pruske i grofice Donata od Castell-Rudenhausen. Završio je koledž u Pertu, u Škotskoj. Nakon dvogodišnjeg mandata u nemačkoj vojsci, Džordž studira poslovnu ekonomiju na Univerzitetu Freiberg rudarstva i tehnologije.

Džordž Fridrih nasledio je svog dedu, princa Luja Ferdinanda I od Pruske kao šefa doma Hoencolerna.

Trenutno radi za kompaniji koja se bavi inovacijama na univerzitetima.

Veoma ceni istoriju. Oženio je 2011. godine princezu Sofi Johane Marije Isenburg koja radi u firmi koja nudi usluge konsaltinga za razvoj neprofitnog poslovanja. Ima dvojicu sinova, a Karl Fridrih, stariji od njih dvojice, je naslednik.

Franc, vojvoda Bavarije

Nasledni je vladar Bavarskog carstva. Njegov deda, Ludvig III bio je poslednji kralj Bavarske.

Rođen je 1933. godine. majka mu je bila iz porodice Drašković iz Hrvatske. U posleratnim godinama selili su se Mađarsku, a zatim su svi bili uhapšeni i odvedeni u logor odakle su oslobođeni tek intervencijom Američke treće armije.

Strast mu je sakupljanje predmeta moderne umetnosti, a danas se mnogi komadi iz njegove kolekcije sada nalaze u Muzeju u Minhenu.

Franc je Veliki Majstor Reda svetog Huberta i Reda kraljice Tereze, nasledni je senator Univerziteta u Minhenu i počasni član Bavarske akademije nauka i humanističkih nauka. Ima veliki broj počasnih pozicije u građanskim i verskim organizacijama u Bavarskoj. Podržava dobrotvorna preduzeća koja pomažu deci bez roditelja u Rumuniji.

D.A.R.

britanska kraljevska porodicakraljnekad i sadpotomci