Pakistan: Osvetnica burka osvaja svet (VIDEO)

Avanture blage učiteljice koja ima tajne supermoći i bori se protiv lokalnih gangstera koji žele da zatvore njenu školu, prošlog meseca su preplavile pakistanske TV programe.

Dečija akciona komedija dešava se u zemlji na čijem severozapadu talibani sprečavaju hiljade djevojaka da se školuju i napadaju aktiviste koji zagovaraju obrazovanje.

Burku osvetnicu kreirao je pop pevač Haron Rašid, a publika je oduševljena.

"Prijem je fenomenalan, premašio je naša očekivanja"
, kaže Rašid. "Snimili smo ovu malu animiranu TV seriju za Pakistan, ali izgleda da ceo svet želi da gleda Burku osvetnicu."

Serija je prevedena na 18 jezika, uključujući engleski i francuski, a govori o problemima edukacije devojaka u konzervativnoj zemlji.

Ovaj problem izašao je na videlo u oktobru prošle godine, kada je hicem u glavu ranjena Malala Jusufzai, aktivistkinja za prava devojčica.

"Malala je superheroj u stvarnom svetu zbog svoje hrabrosti. Napad na nju desio se dok smo pripremali prve epizode Burke osvetnice. Svi smo bili šokirani jer smo radili na istoj priči o devojci koja se suprotstavlja zlikovcima jer pokušavaju da zatvore njenu školu",
ispričao je autor.

"Pre toga nisam znao za Malalu. Kao da je život imitirao ono što mi snimamo i to u vreme samog snimanja", dodao je Rašid.

U Pakistanu svako drugo dete i skoro tri četvrtine devojčica ne idu u osnovnu školu.

Izvor: b92

crtani filmheroinaosvetnica burkapakistan