Smogovci (VIDEO)

"Smogovci" su priča o šestero braće koji su odrasli bez očeve prisutnosti, a majka Melita je morala nekako prehraniti svoju porodicu, pa prihvata posao u dalekoj Nemačkoj.

Iako su u seriji glumili prijatelje Dadu i Cobru, u stvarnom životu Boris Mirković i Mario Mirković su braća. Boris se glumačkoj ekipi pridružio tek u 4. sezoni s obzirom da se originalni Dado, tj. Omer Alin, preselio u Austriju.

Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca, koji je i autor scenarija za seriju. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona. Epizode od prve do 31 snimljene su između 1981. i 1991. godine, dok je zadnjih sedam, napravljenih takođe prema Hitrecovoj knjizi "Smogovci u Domovinskom ratu" snimano do sredine 90-ih.

U seriji su se kao oni sami pojavili voditelj tadašnje "Kviskoteke" Oliver Mlakar, Branimir Štulić, pevač kultne grupe "Azra", pevačica Josipa Lisac, pa i sam predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Uvodna špica prikazuje snimak Zagreba iz vazduha preko Kaptola do III. gimnazije i Naselka malo prema istoku u kvartu Peščenica.

Muzika iz uvodne špice pripada slavnom vesternu "Sedmorica veličanstvenih" Johna Sturgesa.

Prvi put se emitovala na RTV Zagreb, a veliko finale serije bilo je 1997. godine.

dobra stara vremenanekad i sadserije +smogovci