INTERVJU: Funkerman

DJ Funkerman nastupiće 12. juna na splavu "Sound". Pozitivno je opsednut stvaranjem top numera i to zajedno s Rafom i Fedom Le Grandom s kojima vodi izdavačku kuću "Flamingo Recordings". 

Tokom poslednje četiri godine Fankerman i "Flamingo Recordings" bili su iza hitova kao što su: "Put Your Hands Up For Detroit", "The Creeps", "Speed Up", i "3 Minutes To Explain". Sa svojim klupskim večerima "Flamingo noći", Fankerman je postao internacionalna zvezda.

Šta je to što te je navuklo na house muziku?
- To je sloboda da uradim sve što je potrebno da bi se dobila dobra kombinacija bitova, koji teraju na đuskanje.

Da li još slušaš hip hop?
- Naravno! Slušam dosta različitih pravaca muzike, a volim i hip hop producente. Divim se muzičarima kao što su: “The Neptunes”, “Timbaland” i “Dr. Dre”.

Koliko je bilo teško da napraviš sopstveni lejbl?
- Na neki način je bilo lako, zato što sam u to vreme radio u prodavnici ploča , tako da sam poznavao izdavačke kuće, kao i distributere… Ali, da bih bio prepoznat u muzičkoj industriji, to je već teže i potrebno je da prođe neko vreme... Ono što je pozitivna stvar jeste da sam se sve vreme odlično provodio.

Razlog zbog koga smo osnovali sopstveni lejbl jeste da bismo mogli da izdajemo stvari bez kompromisa. Skoro sve izdavačke kuće tražile su pesme koje se dobro prodaju - mašine za pravljenje novca, ali ne i originalnu muziku. Mi volimo i da rizikujemo na nekim izdanjima, ako tako osećamo!

Šta čini “Flamingo” večeri posebnim?
- Uvek se trudimo da imamo neki nastup uživo, a to je takođe i jedini put kada Fed i ja puštamo zajedno. Osećali smo da je bilo potrebno da kreiramo naše žurke da bismo uhvatili taj osećaj koji smo tražili na događajima... 

 Da li više voliš rad u studiju ili nastupe uživo?
- Za mene je ta kombinacija neizbežna. Puštam naše nove stvari za vikend da bih video kako se doživljaju na dens floru i kako publika reaguje na njih. Posle ovakvih noći, susreta s novim ljudima, i nakon putovanja, zaista sam inspirisan, i nosim taj osećaj i u studio, da bih pravio nove stvari... Nikada ne bih mogao da se okrenem samo jednom ili drugom.

Da li uspevaš da ostaneš u kontaktu sa svojim fanovima?
- Pokušavam da ostanem u kontaktu sa svima, ali to nije uvek moguće. Nemam mnogo vremena da budem aktivan na Internetu, i moram da kažem da mnogo više volim da pričam s ljudima uživo – licem u lice. Tu su naravno i Facebook i Myspace kao mesta na kojima mogu da obaveštavam svoje fanove...

Da li postoje trenuci kada želiš da napustiš di džej karijeru?
- Ne, apsolutno nikada! Za mene je muzika oduvek bila beg od stvarnih, životnih problema. Tako na njih zaboravljam  na neko vreme… Može se reći da je muzika za mene na neki način lek.

Neki, za tebe, značajan trenutak u karijeri?
- Sve je to jedno veliko putovanje. Ponekad prolazim kroz period kada mislim da sve što se dešava oko mene, nije toliko specijalno, i posebno koliko bih želeo da bude. Međutim, kada se osvrnem, mogu da kažem da su svi trenuci kroz koje sam prošao bili posebni i na neki način veoma važni za mene.

Prošle godine gostovao si u Beogradu. Tvoji utisci?
- Zaista sam se sjajno proveo u Beogradu! Vreme je bilo super, a publika veoma pozitivna i poletna. Jedva čekam svoj nastup ovog vikenda!

Budući planovi?
- Bigger, better, harder, faster! 🙂

Tekst: Nada Veljković